torna

Detall de la notícia

Imatge 3924781

Campanya de prevenció de les violències masclistes adreçada a l'adolescència

La consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, i el director general de Comunicació, Àlvaro Gil, han presentat les actuacions del Govern contra les violències masclistes. Unes actuacions que inclouen una campanya audiovisual dirigida als adolescents que es difondrà a través de mitjans de comunicació i de xarxes socials. Pilar Costa ha destacat que s'ha posat el focus en aquesta franja d'edat perquè "comportaments com el control del mòbil o de la forma de vestir de la parella continuen essent una pauta comuna entre els menors". De fet, les estadístiques sobre delictes de naturalesa sexual a les Illes Balears posen de manifest que les agressions sexuals de menors s’han incrementat un 20% el primer mig any de 2019. És per això que també, segons ha explicat Costa, s'han invertit 380.000 euros en accions de prevenció a escoles i instituts perquè "tenim l'objectiu de tenir presència a tots els centres educatius per prevenir que es normalitzin comportaments tòxics". En la mateixa línia, la directora de l'Institut Balear de la Dona, Maria Duran, ha remarcat l'aposta comuna amb la Conselleria d'Educació per adreçar-se als adults de demà. "Volem que les relacions interpersonals estiguin basades en la igualtat", ha assegurat.

El director general de Comunicació, Àlvaro Gil, ha presentat la campanya que es distribuïrà en format imprès, sonor i audiovisual per sensibilitzar la població contra els comportaments masclistes. Gil ha destacat que el Govern ha dissenyat una campanya específica per a cadascun d'aquests formats, i que els vídeos que es distribuïran a través de mitjans de comunicació i xarxes socials estan adreçats al públic adolescent en especial. "Es tracta d'una campanya dirigida a un públic molt específic i que en els primers visionats ha estat ben rebuda. Cercàvem parlar el seu idioma, utilitzar els seus codis i també defugir el paternalisme".

Maria Duran ha repassat les actuacions contra les violències masclistes que duu a terme el Govern:

1.- Polítiques de transversalitat

El Govern de les Illes Balears actua de forma coordinada a través de les seves diferents conselleries i institucions per tal d’oferir una solució transversal a la violència masclista i combatre-la des de tots els àmbits de la societat:

Conselleria d’Educació i Universitat (577.662 €)

  • Programa cap a la coeducació als centres coeducatius.

  • Assessoria tècnica per dinamitzar i implementar la coeducació i la prevenció de les violències masclistes als centres educatius de les Illes Balears.

  • Curs «El personal docent com agent de coeducació» per al curs 2019-2020.

  • Accions de sensibilització i prevenció enfront les violències masclistes en els centres educatius en el marc de la celebració del 25 de Novembre.

Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació (85.535 €)

  • Formació per la prevenció de la violència contra les dones a través de l’erradicació del masclisme i micromasclisme a les estructures econòmiques i socials del sector agrari i pesquer

  • Formació: “Visibilitat, comunicació i poder de les dones del sector agrari i pesquer a la societat per prevenir totes les formes de violència contra les dones”

SOIB-DONA

Programa d’ocupació per a la contractació de dones víctimes de violència masclista amb un any de durada. Des del començament del programa (2018), s’hi han destinat 3.288.000 euros. En aquests moments hi ha 250 dones beneficiàries, i el programa continua obert.

Subvencions per a administracions locals

Convocatòria per subvencionar projectes per la prevenció de les violències masclistes als ajuntaments i mancomunitats. S’han atorgat els 51 projectes sol·licitats. Pel que fa a les entitats s’han presentat un total de 23 expedients i estan en procés de valoració.

2.- Ajudes als fills de víctimes de violència masclista

Els nins i nines víctimes de violència masclista poden accedir a ajudes econòmiques. També aquelles famílies on la mare pateix alguna discapacitat, física o psíquica, arran de l’agressió que ha patit. Balears és una de les úniques quatre comunitats que preveuen ajudes per als orfes de violència masclista a l’Estat. Actualment hi ha 14 ajudes actives. Es tracta d’una ajuda econòmica de 474 euros mensuals que es paga amb efectes retroactius i que és compatible amb la pensió d’orfandat.

3.- Servei d’atenció social a les víctimes

Es tracta d’un servei d’assessorament telefònic i d’acompanyament presencial que funciona les 24 hores del dia. Durant el primer semestre de 2019, s’han rebut 1741 trucades i s’han oferit 162 serveis d’acompanyament presencial: 68 a Mallorca, 63 a Eivissa, 18 a Menorca i 13 a Formentera.

4.- Taules de coordinació en prevenció i intervenció de les violències masclistes

Les taules de coordinació són un espai on es treballa per evitar la violència masclista des d’un àmbit local i directe a través de la col·laboració de professionals de la salut, educadors, cossos de seguretat, serveis socials i d’atenció a la dona. Des d’aquesta perspectiva multidisciplinària, s’analitzen les mancances de cada municipi i se cerquen solucions a tot allò que fa referència a la prevenció i atenció a les víctimes. Forma part de les propostes del Pacte d’Estat contra les Violències Masclistes, i és una eina clau per assegurar una bona atenció, fer seguiment i compartir dades. Actualment hi ha 17 taules de coordinació actives, que compten amb la implicació de 21 ajuntaments.

7.- Pacte Social contra la Violència Masclista (REACCIONEM)

530 entitats i 9.165 ciutadans s’han adherit al pacte REACCIONEM, que proposa un paquet d’accions per combatre, entre tots, la violència contra les dones. 

8.- Personacions del Govern en els procediments per violència masclista

El Govern es persona com a acusació particular en els casos d’assassinat i lesions greus. Des de 2016 hi ha hagut 10 personacions.

Podeu veure el vídeo principal de la campanya fent clic AQUÍ.