torna

Detall de la notícia

Imatge 4370469

Les obres 'Joana E.' de Galiana Teatre i 'El somni d'en Pere de Son Gall' de CentimetsTeatre passen a la final del concurs de teatre i literatura Bòtil 2020

L'iniciativa de Sa Xerxa compta amb el suport de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

La delegada de la Presidència per a la Cultura, Catalina Solivellas, va visitar ahir l'Espai 36 de Sant Llorenç, on es va celebrar la semifinal del concurs de Teatre i Literatura, Bòtil 2020, iniciativa de Sa Xerxa que compta amb el suport de la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat. 

El jurat ha declarat finalistes del Bòtil 2020 les obres 'Joana E.' de Galiana Teatre i ‘El somni d’en Pere de Son Gall’ de CentimetsTeatre. En aquesta edició, hi han participat 5 companyies representant 5 propostes escèniques a partir de textos literaris d'autors de les Balears i adreçades a un públic infantil o juvenil. 

 De Joana E, el jurat ha valorat l’aposta per dur a escena amb una dramatúrgia actual una de les novel·les més representatives de la premi de les lletres catalanes Maria Antònia Oliver amb una visió contemporània centrada en l’empoderament de la dona des de l’època més convulsa del segle XX. D'El somni d’en Pere de Son Gall, el jurat ha considerat que la companyia Centimets teatre retrata la història del protagonista de ‘Miracle a Llucmajor’, de Sebastià Alzamora i valora la recuperació d’un personatge fascinant de Pere Sastre Obrador, a través del teatre d’objectes, i la posada en valor d’aquest desconegut inventor i científic de principis del segle XX. Així mateix el jurat anima a la companyia a explorar les possibilitats narratives a partir de la proximitat de la seva proposta.Les obres que s’han representat a la semifinal del Bòtil 2020 són:
-Joana E. creada per la companyia Galiana Teatre a partir de la novel·la homònima de Maria Antònia Oliver. Interpretada per Catalina Florit, Toni-Lluís Reyes i Francesca Vadell. 
-El somni d’en Pere de Son Gall de la companyia Centimets Teatre basada en el llibre ‘Miracle a Llucmajor’ de Sebastià Alzamora i amb la interpretació d’Irene Soler i Xisca Puigserver. 
-U de la companyia Manipulats amb Gràcia Moragues i Mateu Canyelles, una peça inspirada en el llibre de poemes ‘Aus de Ramat’ de Maria Antònia Massanet. 
-El tresor del mar de Myotragus Teatre amb Lluís Valenciano Gener, a partir dels contes ‘Un dia de pesca’ i ‘Un altre dia de pesca’, de Tomeu Simó Mesquida
-Pataleca de La Campistany amb Júlia Campistany i Gràcia Moragues, a partir de ‘L'hort de les rondalles Mallorquines’ de Carles Amengual i Vicens.

D'aquestes obres, el jurat, reunit després de les funcions, ha decidit escollir Joana E. i El somni d'en Perr de Son Gall per passar a la gran final que es durà a terme el 23 d’octubre també a l’espai 36 de Sant Llorenç. 

El jurat ha estat format per Carlota Oliva, en representació de la Fundació Mallorca Literària; Jaume Miró, en representació de l’AELC (Associació d’Escriptors en Llengua Catalana); Javier Matesanz, crític teatral; Rafel Duran, director escènic; Martí Fons, en representació de l’ESADIB (Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears); Marga Salom, en representació de la Delegació per la Presidència per a la  Cultura del Govern de les Illes Balears i coordinadora del programa ‘Viu la Cultura', i Jaume Gomila, en representació de Sa Xerxa de Teatre. Dues de les membres del jurat que, havien de venir de fora de les Balears, finalment no han pogut viatjar, però estan implicades en les eleccions de les obres i en la programació posterior de les peces guanyadores. Són Magalí Homs, en representació de Tantàgota / Flic (festival de literatura i arts infantil i juvenil) i Júlia Català, en representació de Litterarum. 

Deliberació
El jurat ha destacat la gran qualitat de les obres presentades en aquesta edició.
El Bòtil és un concurs ideat per afavorir la creació d'espectacles de petit format a partir d'obres de la literatura catalana, especialment d'autors de les Illes Balears, adreçats a públic infantil i/o juvenil, per tal de difondre i fomentar les arts escèniques i la literatura i crear un lligam entre elles. Es tracta d'un certamen consolidat, del qual se celebra la IX edició. El Bòtil compta amb el suport dels vins Mesquida Mora. 

Premis
L'obra guanyadora del BÒTIL 2020 serà programada per l'Ajuntament de Palma: Tot i molt / Escena+, el Teatre Principal de Maó, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, el Consell Insular de Formentera, l'Ajuntament de Manacor, l'Ajuntament d’Inca, el FLIC - Festival de literatura i arts infantil i juvenil (Barcelona), la Fira Litterarum - Fira d'Espectacles literaris (Móra d’Ebre) i FIET '20: XVIII Fira de teatre infantil i juvenil de les Illes Balears a Vilafranca de Bonany. 

Les 5 obres seleccionades reben 800 € cada una; el finalista 3.000 € i la companyia guanyadora 4.000 € així com aquesta extensa gira.