1 maig 2024 Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació

L’activitat econòmica de les Illes Balears manté el seu dinamisme en el primer trimestre del 2024 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’activitat econòmica de les Illes Balears manté el seu dinamisme en el primer trimestre del 2024

La Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació publica el primer Moment Econòmic, que s’actualitzarà mensualment a partir de l’anàlisi de set variables

Per primera vegada s’ha superat el mig milió d’afiliats en un mes de març, i la despesa turística interanual del mes de febrer va augmentar un 40,9%

L’activitat econòmica de les Illes Balears va mantenir el seu dinamisme en els tres primers mesos del 2024. Així es desprèn de les dades que ha difós la Direcció General d’Economia i Estadística en el Moment Econòmic, un informe didàctic i interactiu que es publicarà i actualitzarà amb una periodicitat mensual i que analitzarà l’economia balear a partir de set variables: el Producte Interior Brut (PIB), la situació del turisme, de la construcció, del mercat laboral, del sector serveis, de la indústria i de l’evolució de l’Índex de Preus al Consum (IPC).

En termes del PIB, les darreres xifres disponibles són les que es van publicar el passat 21 de març per part del conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, i de la directora general d’Economia i Estadística, Catalina Barceló: un creixement del 3,7% al llarg del 2023, i del 2,3% si es mira només el darrer trimestre.

Les dades actualitzades del sector turístic mostren que el nombre de turistes que van visitar les Illes Balears en el mes de febrer fou un 19,9% major que els del 2023. Això es va traduir en 336,3 milions d’euros de despesa turística només en aquest mes, un 40,9% més que l’exercici anterior, i amb 6,4 dies d’estada mitjana.

D’altra banda, per primera vegada es va superar el mig milió d’afiliats en un mes de març. I si bé tots els sectors (agricultura, indústria, construcció i serveis) van registrar avenços, el de serveis és el que presenta un major creixement, amb un 5,2% interanual. Seguint amb el sector serveis, va obtenir una forta pujada de la facturació en el mes de febrer, amb un increment de l’11,3% interanual, mentre que a Espanya fou del 5,4%. Cal destacar que les activitats vinculades al turisme, especialment l’hostaleria, van ser les que tingueren un avenç més significatiu.

Indústria i construcció

Pel que fa al sector industrial, l’activitat productiva va disminuir en el mes de febrer, si bé va augmentar la facturació del sector. L’índex de producció industrial va disminuir un 4,3% interanual, però el valor de la facturació de les empreses del sector ja encadena 4 mesos de fortes pujades, amb un augment del 15,1% al febrer. Per la seva banda, la construcció residencial es va reactivar en el primer trimestre: un 18,5% més de projectes visats, amb un increment a les Pitiüses del 104,3%. En total, es van visar 807 projectes d’habitatges, mentre que en el primer trimestre de 2023 foren 681.

Finalment, l’IPC va tenir un repunt en el mes de març influenciat per l’encariment de l’electricitat i la pujada de l’IVA de la llum, i es va situar en el 3,2%, tant a les Illes Balears com a Espanya. Tot i això, els preus dels aliments es van moderar i van registrar el valor més baix dels darrers 28 mesos (4,6%).

En el següent enllaç es pot consultar la publicació del Moment Econòmic: https://tn.caib.es/MomentEconomic