16 maig 2024 Conselleria de Salut

748 professionals sanitaris de les Illes Balears treballen en la implantació de deu guies de bones pràctiques en infermeria NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

748 professionals sanitaris de les Illes Balears treballen en la implantació de deu guies de bones pràctiques en infermeria

L’auditori del Parc Bit (Palma) acull avui la III Jornada Balear de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO)

L’Àrea de Salut de Menorca va ser pionera en 2018 en convertir-se en el primer centre acreditat
 

El Servei de Salut ja compta amb 748 professionals implicats en la implantació d’un total de deu guies de bones pràctiques en infermeria, que s’emmarquen dins el programa de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO). Aquests professionals (dels quals, prop del 71 % són infermeres) han estat els responsables d’impartir formació a prop de 694 treballadors.

Les Illes Balears varen adherir-se a aquest programa l’any 2018, amb l’Àrea de Salut de Menorca com a pionera, en ser el primer centre acreditat. A partir de 2018 s'han integrat i acreditat altres centres a Balears com l'Hospital de Manacor, l'Hospital d'Inca o l'Hospital Són Llàtzer. L'Hospital Son Espases i Atenció Primària de Mallorca estan en procés i l'Àrea de Salut d'Eivissa i Formentera està a punt de començar.

Per tal de compartir experiències i donar a conèixer l’evolució dels diferents programes i guies implantades a les Illes Balears, el Parc Bit (Palma) acull avui la III Jornada Balear de Centres Compromesos amb l’Excel·lència en Cures (BPSO), en què participen professionals de diferents centres del Servei de Salut per millorar la cura dels pacients, sempre d’acord amb la millor evidència científica possible. La jornada ha estat inaugurada per la consellera de Salut, Manuela Garcia.

Actualment, a les Illes Balears hi ha deu guies que estan en procés d’implantació a diferents centres sobre els àmbits següents: accessos vasculars, suport a adults que esperen o viuen amb una ostomia, alletament matern, prevenció de caigudes, alternatives a l’ús de contencions, ideació i comportament suïcida, valoració i abordatge del dolor, cures centrades en la persona i la família, enfocament pal·liatiu de les cures en els darrers dotze mesos de vida i disminució de les complicacions de peu en les persones diabètiques.

La guia d’accessos vasculars és la més transversal i ja s’aplica pràcticament a tots els centres sanitaris de les Illes Balears. Suposa un avenç en l’atenció a qualsevol pacient que hagi de portar un dispositiu d’accés vascular (ja sigui per una operació, un control determinat, etc.) ja que l’elecció d’emprar un determinat tipus de catèter amb una amplada concreta, en funció, per exemple, de que sigui un pacient de durada llarga o curta, en pot millorar substancialment l’estada.

Una altra de les guies en què s’ha treballat és la d’alteratives a l’ús de la contenció en pacients psiquiàtrics. Es considera que davant un pacient amb comportament desorganitzat és necessari cercar altres mesures com, per exemple, intervencions de distensió o resolució de conflictes i gestió de crisis. Aquestes intervencions s’han d’aplicar abans de recórrer a la contenció, que ha de ser la darrera opció. En aquest sentit, s’aplica un canvi de paradigma que se centra en una cultura sense contencions, que cerca alternatives i que situa la dignitat del pacient en primer terme. 

BPSO és un programa internacional impulsat per la RNAO (Registered Nurses Association of Ontario), de Canadà, en el qual participen institucions proveïdores de salut i acadèmiques de tot el món i que a Espanya està dirigit per l’Institut de Salut Carlos III.

El programa de guies de bones pràctiques en infermeria de la RNAO estableix un període de implantació de tres anys. Durant aquest temps, els centres reben formació i monitoratge i són avaluats de manera continuada per garantir que compleixen els objectius abans de rebre l’acreditació com a centre BSPO.