26 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Les cartes nàutiques reflectiran les zones de posidònia de les Illes Balears NNota Informativa

Les cartes nàutiques reflectiran les zones de posidònia de les Illes Balears

L’Institut Hidrogràfic de la Marina hi accedeix després de dos anys de negociació

Després de més de dos anys de converses, l’Institut Hidrogràfic de la Marina (IHM) ha confirmat a la consellera de Medi Ambient del Consell de Formentera, Daisee Aguilera, i al director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, que ja s’ha iniciat la tasca d’incloure dins les cartes nàutiques de navegació el símbol que identificarà, a partir d’ara, la presència de praderies de Posidonia oceanica en el fons marí. I és que al llarg d’aquesta legislatura les dues institucions han treballat conjuntament per poder aconseguir aquesta eina, la qual, a partir d’ara, ajudarà els usuaris a fer un exercici de fondeig millor i més responsable.
 
El fet que les cartes nàutiques de navegació no disposin d’informació sobre el fons marí i, en concret en el cas de les Illes Balears, de les zones amb Posidonia oceanica, pot comportar que, en cas que aquesta no sigui visible, els navegants i usuaris no tenguin les eines necessàries per a poder dur a terme un fondeig segur i sostenible amb la biodiversitat marina. En una Comunitat com la nostra, amb extenses superfícies de praderies i amb una activitat nàutica recreativa molt important al llarg de la temporada estival, aquesta esdevenia una fita més que necessària.
 
El director de l’Institut Hidrogràfic de la Marina, Daniel González Aller, i el cap de la Secció de Cartografia, Federico Yanguas, varen rebre, ahir, a Cadis Mir i Aguilera. Després de la reunió de feina mantinguda han pogut veure in situ les primeres cartes nàutiques que ja compten amb la presència dels fons de posidònia a disposició dels navegants. Aquesta modificació, duita a terme per primera vegada per part de  l’IHM, que depèn del Ministeri de Defensa i que és l’òrgan responsable de l’elaboració, modificació i publicació de les cartes nàutiques oficials de navegació, és pionera arreu de l’Estat.
 
Si bé fins al moment no era possible aquesta inclusió perquè aquest símbol no estava reconegut per l’Organització Hidrogràfica Internacional (OHI), el seu reconeixement l’abril de 2018, amb la publicació de la 6a edició de l’INT 1 Símbolos, Abreviaturas y Términos, sota el símbol Sg (Seagrass), ha permès a l’IHM, a petició del Govern de les Illes Balears i del Consell Insular de Formentera, iniciar aquesta tasca de modificació de les cartes nàutiques amb presència dels fons marins de posidònia.
 
Les primeres cartes nàutiques amb posidònia i disponibles actualment per als navegants són la número 4792, “Port de la Savina”, que inclou la zona d’Illetes i Cavall d’en Borràs, la carta número 479A, “Freus entre Eivissa i Formentera”, que inclou el Parc Natural de ses Salines, la carta número 479, “Costa sud, illa d’Evissa i illa de Formentera” i la carta número 478, “Illa d’Eivissa”. L’IHM té la intenció de continuar aquesta tasca per cobrir les aigües de les Illes Balears i, posteriorment, les de tota la costa del Llevant espanyol amb presència d’aquesta fanerògama marina.
 
Segons Miquel Mir, “aquesta és una de les grans fites que com a Govern ens havíem plantejat quant a millorar la gestió i conservació de la posidònia oceànica, i una peça clau que ajudarà a un millor compliment del Decret Posidònia”. I és que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha dut a terme un pla de feina ampli per assegurar el futur d’aquesta planta endèmica de la Mediterrània. A més del Decret i del servei de vigilància i assistència al fondeig, amb un total de 15 embarcacions i distintes campanyes de divulgació, aquesta és una fita històrica, no només per les Illes Balears, sinó també en l'àmbit estatal.
 
Per al Consell Insular de Formentera, peça clau per a la consecució d’aquesta gesta, implicarà un pas en ferm per a incrementar les eines que tendran els navegants per fondejar d’una manera correcta i responsable. Segons Aguilera, “des del Consell Insular hem lluitat molt per a poder aconseguir que la posidònia estigui representada a les cartes nàutiques. Ha estat una tasca dura, però un cop aconseguida, cal que li donem entre tots la màxima difusió i eficiència”.
 
Formentera esdevé el punt de màxima pressió nàutica al llarg de l’estiu a les Illes Balears. Aquest fet, conjuntament amb la tasca del Consell Insular, ha estat el que ha decantat l’IHM a iniciar les tasques a les seves aigües.
 
Les dues institucions demanen i recomanen a que tots els navegants actualitzin les seves cartes i obtinguin aquestes cartes homologades per l’OHI en format paper o digital a través de l’ECDIS (Electronical Chart Digital Information System).