9 juliol 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

Segueix l'increment de personal investigador a les Illes Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Segueix l'increment de personal investigador a les Illes Balears

/ El Govern convoca ajudes per incrementar el número de investigadors al sistema de ciència de l'arxipèlag / Les Balears lideren el creixement en personal investigador a l’Estat espanyol

Catorze doctors es podran incorporar al sistema de ciència i tecnologia de les Illes Balears. Això gràcies a les ajudes que convoca la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca. Es tracta d’una línia d’ajuts que permetrà contractar personal investigador. Els projectes s’avaluen en règim de concurrència competitiva i, per tant, es tenen en compte el currículum i l’experiència. Aquests ítems són valorats de forma externa.  

Els contractes tendran dos anys de durada i hi podran accedir totes les branques del coneixement. La incorporació dels doctors es durà a terme durant l’any 2021 a centres o unitats de recerca i desenvolupament tecnològic, públics o privats ubicats a les Illes Balears. L’actuació s’emmarca en l’Eix Talent del Pla de Ciència i Tecnologia 2018-2023.

La principal novetat d’enguany és que s’incrementa el número d’investigadors. Concretament hi haurà quatre persones més. Això perquè al programa Margalida Comas, destinat a joves investigadors, hi haurà cinc investigadors, un més que l’any passat. Es crea un nou programa, el Vicenç Mut - Estabilitat, per als que han finalitzat el programa Margalida Comas. En aquest cas, hi haurà tres places que serviran per allargar dos anys més els seus contractes. Els programes Vicenç Mut, destinat a seniors, i el Felip Bauçà, destinat a empreses, continuen amb cinc i un contractes respectivament. 

En aquest sentit, cal recordar que les l’arxipèlag lidera, des de fa dos anys, el creixement en personal investigador a tot l’Estat espanyol. El director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha explicat que “es tracta d’una convocatòria bàsica per promoure el talent a les Illes Balears i desenvolupar una economia del coneixement”. Pons ha recalcat que "el número d’investigadors és el principal factor limitant del sistema científic; per això, una aposta clara per millorar l'R+D al nostre territori ha d'estar basada en el talent, per tant, en les persones”.

L’import global màxim dels ajuts, de caràcter pluriennal, és de 1.014.000,00 €. Atès que aquesta subvenció s’imputa a més d’una partida pressupostària, l’assignació és vinculant per l’import total i no per cada partida. La distribució de les anualitats és de 507.000,00 € pel 2022 i de la mateixa quantitat pel 2023.