1 juliol 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: El Govern i els consells insulars acorden la inversió de 45,65 milions d’euros en la millora de la sostenibilitat i l’eficiència urbana NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern i els consells insulars acorden la inversió de 45,65 milions d’euros en la millora de la sostenibilitat i l’eficiència urbana

La II Conferència de Presidents de la legislatura aprova aquest pla, inclòs en el Pacte Autonòmic de Reactivació i Transformació Social i Econòmica que s’ha signat avui

 

El Govern de les Illes Balears i els quatre consells insulars han acordat la inversió d’un total de 45,65 milions d’euros a través del Pla de Millora de la Sostenibilitat i l’Eficiència Urbana, que té l’objectiu de generar ocupació i reforçar l’aposta de les Illes per un model basat en la renovació urbana, la sostenibilitat energètica i ambiental, i l’eficiència dels recursos naturals.

El desenvolupament d’aquest Pla, impulsat pel Govern i que suposa una col·laboració entre el Govern, els consells insulars i els ajuntaments a través de la Federació d’Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB), s’ha aprovat formalment durant la II Conferència de Presidents d’aquesta legislatura, que s’ha celebrat al Consolat de Mar.

En acabar la reunió, la presidenta, Francina Armengol, ha explicat que d’aquesta manera el Govern es compromet a destinar 15.650.000 euros enguany mateix a projectes d’àmbit municipal. Els consells insulars, en conjunt, aportaran altres 15 milions, mentre que els ajuntaments n’aportaran els 15 milions restants. A través de convenis de col·laboració, les entitats locals seran les encarregades d’executar les actuacions, que aprofitaran també les mesures d’agilització incloses en el Decret 8/2020.

Armengol ha destacat que aquest pla d’inversió està inclòs en el Pacte Autonòmic de Reactivació i Transformació Social i Econòmica que s’ha signat avui a Palma, de manera que «està pensat per a l’impuls econòmic i la reactivació immediata, però també per al mitjà i el llarg termini, pensant en unes inversions per a unes illes més sostenibles en el futur».

El Pla impulsa l’agenda urbana com a resposta pública a l’aturada de l’activitat i la destrucció de l’ocupació, de manera que es podran reactivar i accelerar plans estratègics i generar activitat i ocupació a mitjà termini.  Qualsevol ajuntament podrà presentar projectes, tot i que seran els consells insulars els qui fixaran els acords per al repartiment del fons. Ara bé, les accions s’han de concentrar en cinc eixos concrets: obres de millora de l’eficiència energètica a edificis públics i privats, i obres de rehabilitació energètica d’habitatges per fomentar l’estalvi; obres de millora del cicle de l’aigua i de reducció de les fuites; obres de foment de l’accessibilitat en aplicació de la Llei d’accessibilitat universal; millora dels espais urbans, i millora de la mobilitat urbana sostenible.

Col·laboració institucional

Pel que fa al repartiment dels 15.650.000 euros que aporta el Govern, el Consell de Mallorca rebrà 11,1 milions d’euros; el Consell de Menorca, 1,8 milions; el Consell d’Eivissa, 2,1 milions, i el Consell de Formentera, 650.000 euros.

La presidenta Armengol ha agraït la gran col·laboració mostrada per les presidentes i el president dels consells insulars per acordar aquesta pla, una actitud de «permanent lleialtat institucional» que ha assegurat que «s’ha mantingut durant tota la crisi sanitària que hem viscut i el procés de desescalada que hem hagut de coordinar».

Durant la II Conferència de Presidents també s’ha acordat mantenir la reivindicació davant el Govern de l’Estat perquè les entitats locals puguin fer servir els seus romanents pressupostaris dels darrers anys per tal de fer front a despeses de la comunitat autònoma derivades de la COVID-19.