3 juliol 2020 <10aL>Presidenta

Reactivació econòmica: El Govern celebra que l’Estat atengui les demandes de les Illes Balears per reactivar l’economia i inclogui una bonificació específica per a fixos discontinus del sector turístic en temporada alta NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Govern celebra que l’Estat atengui les demandes de les Illes Balears per reactivar l’economia i inclogui una bonificació específica per a fixos discontinus del sector turístic en temporada alta

La mesura beneficiarà fins a 78.200 treballadors durant els mesos de juliol a octubre i suposarà un estalvi per a les empreses de fins a 60 milions d’euros

 

La Mesa de Diàleg Social, presidida per la presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha reunit per valorar les bonificacions específiques per a fixos discontinus del sector turístic que aprova el Consell de Ministres aquest divendres. Serà a partir d’un reial decret llei que incentivarà la reobertura dels establiments turístics a través d’unes bonificacions extraordinàries a les quotes de la Seguretat Social del personal fix discontinu durant els mesos de juliol, agost, setembre i octubre. Aquestes bonificacions, del 50 %, se sumen a les exoneracions aprovades recentment per a tots els treballadors que es troben en un ERTO. D’aquesta manera, les empreses turístiques de les Illes tindran més facilitats per obrir, ja que no els suposarà pràcticament cap cost reincorporar el personal fix discontinu a l’activitat.

Així, el Govern de l’Estat ha atès una de les principals reivindicacions de les Illes, que suposa una estratègia diferenciada per a un mercat laboral clarament marcat per la temporada turística i la presència de fixos discontinus com és el balear.

La mesura beneficiarà 78.200 persones a les Illes Balears, nombre que, desagregat per illes, suposa 52.805 a Mallorca, 5.330 a Menorca, 17.987 a Eivissa i 2.131 a Formentera. El trànsit de cobrar ERTO a cobrar el salari íntegre suposarà un increment global de les rendes per a aquests quatre mesos de fins a 145 milions d’euros.

Pel que fa a les empreses, les bonificacions suposaran un estalvi per a les empreses de les Balears de fins a 60 milions euros en termes de costos de cotització estalviats i afectaran especialment petites empreses de comerç, hostaleria, transport discrecional i d’altres directament vinculades.

Per illes, aquest estalvi estimat pot arribar fins a 40,4 milions d’euros a Mallorca, 4,3 milions a Menorca, 13,7 milions a Eivissa i 1,6 milions a Formentera.

Així ho ha explicat aquest divendres el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, després de la celebració de la Mesa de Diàleg Social amb agents socials i econòmics.

Negueruela ha valorat la mesura per «la importància que tenen les persones fixes discontínues a les Balears», que, a més, «són ara mateix dues de cada tres persones incloses als ERTO de les Illes».

El conseller ha recordat que «una estratègia de protecció de la temporada alta és el que sempre ha defensat el Govern» i que la introducció d'aquesta mesura en el reial decret llei és una mostra de «l'estratègia conjunta» amb el Govern central.

Fins ara, les empreses de menys de 50 treballadors que desafectassin treballadors dels ERTO gaudien d’una exoneració del 60 % en les cotitzacions, un 40 % per a les més grans. Ara, a aquestes exoneracions se sumen bonificacions del 50 % per al personal fix discontinu (fins a un màxim del 100 %) que torni a l’activitat durant els mesos de juliol, agost, setembre i octubre.

Aquestes bonificacions havien estat fins ara un instrument que permetia allargar la temporada turística; però, posant-les en marxa durant els mesos més importants de la temporada alta, es posa atenció en les necessitats específiques de territoris com les Balears a l’hora de sortir de la crisi derivada de la COVID-19.