3 d’abril 2020 Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca

COVID-19:Educació insisteix en la necessitat urgent i excepcional d'una mesura legislativa que permeti conservar l’oferta de places d’oposicions de 2020 per a oferir-les el 2021 NNota Informativa

COVID-19:Educació insisteix en la necessitat urgent i excepcional d'una mesura legislativa que permeti conservar l’oferta de places d’oposicions de 2020 per a oferir-les el 2021

\ Demà es publica al BOIB la suspensió dels terminis per a presentar-se a les oposicions de 2020

El conseller d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha enviat avui una nova carta al Secretari d’Estat del Ministeri d’Educació i Formació Professional, Alejandro Tiana, en el que es reitera “la necessitat d’adoptar una mesura legislativa que afecti a les comunitats autònomes que, per les circumstàncies actuals, no puguin executar les seves ofertes públiques de feina, de manera que se’ls permeti ajornar la seva execució i desenvolupament sense que això impliqui la caducitat de l’oferta”.

En concret, la proposta de redacció des de Balears és: “Durante el año 2021 las comunidades autónomas podrán ejecutar y desarrollar las ofertas de empleo público que no hubieran podido ejecutar y desarrollar en el año 2020, no computando dicho período en el plazo de tres años a que hace referencia el apartado 1 del artículo 70 del Texto Refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público.” .

Cal esmentar que des de Balears ja es va informar la setmana passada al Ministeri de la “ineludible necessitat de la nostra comunitat autònoma d’ajornar al mes de juny de 2021 el desenvolupament de les oposicions a cossos docents no universitaris previstes per enguany davant la crisi sanitària ocasionada pel COVID-19”.

Les raons que s’esgrimeixen per aquesta petició són, d’una banda, la necessitat d’assolir l’objectiu del 8% a la taxa d’interinitat entre el personal docent no universitari, tal i com exigeix la Unió Europea. Degut al ritme de creixement de l’alumnat que es viu a Balears cada curs el ritme de reducció de la taxa d’interins és més lent que a d’altres comunitats i no es pot permetre que les places de 2020 es perdin. En aquest sentit, March ha explicat que “les Balears són una de les comunitats espanyoles més perjudicades per la suspensió de les oposicions ja que és la que compta amb un nombre d’interins més elevat de l’Estat”.

Per altra banda, resulta molt complicat a nivell organitzatiu celebrar un procés selectiu amb tantes places convocades durant el curs escolar. Actualment hi ha 3.600 sol·licituds de participació (a dos dies de finalitzar el termini de presentació, ara suspès), la qual cosa implica conformar uns 113 tribunals i 3 comissions de valoració, a més de preparar 20 seus a les diferents illes i mobilitzar a més de 1.200 funcionaris de carrera docents. El fet insular complica més la situació ja que en funció de l’illa de residència dels aspirants i dels membres dels tribunals s’han de preveure els desplaçaments interilles. És per això que fins ara es fan els mesos de juny i juliol perquè, una vegada acabat el curs escolar, es poden concentrar els mitjans materials, tècnics i sobretot, humans necessaris.

Per altra banda, demà es publicarà al BOIB la resolució que modifica la convocatòria de les proves d’oposició de 2020 suspenent el termini de presentació de sol·licituds per participar a les oposicions com a conseqüència de la interrupció en el còmput de terminis que s’aplica a l’Administració degut a la declaració de l’estat d’alarma.

Cal recordar que la convocatòria d’oposicions a cossos docents 2020 afectava a un total de 1.144 places a les Illes Balears: 410 a Primària, 557 a Secundària, 115 a Formació Professional ,15 a Escoles Oficials d’Idiomes, 36 Música i Arts Escèniques i 11  a Arts Plàstiques i Disseny. Per Illes, 778 places a Mallorca, 109 a Menorca, 229  a Eivissa i 33 a Formentera. Les proves s’havien d’iniciar el 20 de juny de 2020.