29 març 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern rep 7 tones de material sanitari, amb 568.000 mascaretes de protecció per als professionals sanitaris i sociosanitaris NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern rep 7 tones de material sanitari, amb 568.000 mascaretes de protecció per als professionals sanitaris i sociosanitaris

Armengol ha demanat al Govern de l’Estat “més diligència” perquè arribi a Balears el material compromès pel Ministeri de Sanitat / A la videoconferència amb el president Sánchez i la resta de líders autonòmics, també ha reclamat més ajudes socials, empresarials i laborals

El Govern de les Illes Balears ha rebut la matinada passada un enviament de 7 tones de material sanitari, entre les quals es troben un total de 568.000 mascaretes per als professionals sanitaris i sociosanitaris que estan treballant a les Illes en l’atenció i contenció del virus Covid-19. Aquest material, que ha arribat a Palma en avió procedent de la Xina, ha estat comprat directament per la Conselleria de Salut i Consum.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha remarcat sobre la compra d’aquest material sanitari que “demostra la capacitat de previsió i planificació” de la Conselleria des de l’inici de la pandèmia del Covid-19, i ha avançat que hi ha en marxa més operacions de compra per part del Govern per als propers dies i setmanes.

Armengol ha comparegut en roda de premsa després la videoconferència mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta de presidents i presidentes autonòmiques. Acompanyada de la consellera de Salut i Consum, Patrícia Gómez, la presidenta ha remarcat que, encara que amb el decret d’estat d’alerta el Govern d’Espanya centralitzà la compra de material sanitari per fer front a la pandèmia, fins al moment pràcticament tot el material que s’ha fet servir a les Illes ha estat comprat pel Govern.

Ha explicat per això que durant la videoconferència ha reclamat al Govern de l’Estat “més diligència” perquè arribi a Balears el material compromès en el seu moment pel Ministeri de Sanitat. El Govern de les Illes ha estat qui ha adquirit fins al moment més de 600.000 mascaretes de protecció, mentre que el Ministeri n’ha enviades unes 110.000, i tots els equips de protecció personal per als professionals i les més de 5.000 proves de detecció del virus que s’han fet fins ara a Balears.

A la seva intervenció, la consellera Patrícia Gómez ha fet un balanç sobre distintes mesures posades en marxa per la Conselleria de Salut i Consum per fer front a la pressió assistencial pel virus. Entre d’altres, ha detallat  la contractació de 182 professionals sanitaris més, el reforç de les línies de telèfon 061 i el miler de llits habilitats per a possibles positius per Covid-19, i els 73 més per als casos crítics, un nombre que, ha recordat, "es podria ampliar" si fos necessari.

Per la seva banda, Armengol ha començat la seva compareixença mostrant el seu “record, suport i condol” a les famílies de les 33 víctimes del coronavirus (Covid-19) que hi ha hagut fins ara a les Illes. També “d'immensa gratitud” als professionals públics i privats, i a tota la ciutadania, pel seu “compromís, responsabilitat i solidaritat”, mostrant per això la seva confiança en què “junts, ho superarem”.

 

Reclamació de més ajudes socials, empresarials i laborals

Respecte de la videoconferència amb el president Sánchez i la resta de líders autonòmics, Armengol ha explicat una sèrie de reclamacions que ha exposat en nom del Govern de les Illes Balears. Ha dit així que ha reclamat la necessitat de que hi hagi més ajuts a les famílies en matèria de lloguer, hipoteques i ajornaments d'impostos, i també he defensat la posada en marxa d'una renda social a tota Espanya, i que l'Estat assumeixi ara el cost de la que ja tenim a Balears.

Sobre l’aprovació per part del Consell de Ministres d’un decret per a la paralització de les activitats no essencials a partir d’aquest dilluns, la presidenta del Govern ha remarcat que des de l’inici de l’estat d’alerta, Balears ja era una de les Comunitats on hi havia menys activitat econòmica, pel gran pes del sector turístic i de serveis. “Valoram positivament la nova restricció de l'Estat i l'aturada de la construcció”, ha dit Armengol, però insistint en què ha reclamat que “les empreses afectades a partir de demà s'han de poder aturar en les mateixes condicions que la resta i acollir-se a ERTOs”.

La presidenta també ha explicat que ha exposat que el Govern de l’Estat ha de posar en marxa més mesures per donar liquiditat a les empreses, i que per això ha demanat a Sánchez que  es modifiquin els préstecs ICO i es financin els interessos. També he reclamat l'eliminació de les quotes als autònoms i una major protecció d'aquest col·lectiu.

Finalment, com ja ha fet en altres ocasions, Armengol ha remarcat que “urgeix posar al servei de la ciutadania tots els recursos públics per fer front a la malaltia i les seves conseqüències” i que per això ha demanat la possibilitat d'endeutament extraordinari per a les Comunitats i que s’habiliti per a elles un fons de contingència estatal, al mateix temps que eñs Consells Insulars i els ajuntaments puguin utilitzar els seus romanents.