Com serà el món després del coronavirus?

El planeta afronta una nova crisi global que té com a repte immediat la salut però també el medi ambient i les desigualtats

www.arabalears.cat --  10/04/2020

Cita.-

Carles Manera, economista 

“La recuperació del turisme serà lenta i difícil”

Els resultats econòmics de la pandèmia dependran que les mesures que s’han anunciat per part de la Unió Europea, el govern espanyol i l’Executiu de les Illes es posin en marxa prest i comencin a funcionar. La crisi serà severa, però si es fan efectives aquestes mesures, la sortida serà més precoç. Cal dir també que aquesta crisi afectarà molt més aquelles economies que depenen del turisme, com és el cas de les Illes: aquí la recuperació serà més lenta.

És urgent que el Govern balear posi en marxa una mesa de treball efectiva per dissenyar sortides a la crisi en un sentit de governança, on s’asseguin els agents econòmics, socials i les administracions i puguin debatre conjuntament per arribar a acords i consensuar una sortida comuna a aquesta crisi. En aquest sentit, el Consell Econòmic i Social (CES), com a organisme de l’Estatut d’Autonomia, pot ser un instrument més per trobar punts d’encontre, tenint present que dins hi ha les patronals, els sindicats i la societat civil. A més, ha elaborat un document molt útil que parla sobre l’horitzó balear a l’any 2030, en què es plantegen mesures i sortides.

No sabem si hi haurà canvis en el funcionament de l’economia mundial, parlar d’això és més propi de tertulians. Qualsevol economista seriós no pot dir com derivarà. Ens hem equivocat massa vegades i és molt incert el panorama per poder fer auguris. Del que no hi ha dubte és que la tendència és una forta davallada del PIB i una recuperació del sector turístic que serà lenta i difícil. Qualsevol economia que depèn d’un sol sector és més vulnerable quan aquest és atacat, però el turisme a l’Arxipèlag continuarà sent important. Per moltes crítiques que rebi, ha estat un sector molt dinàmic i ha funcionat força bé. No ens hem d’escandalitzar, el que passa ara és un procés normal, com també passa a Alemanya amb la indústria de l’automòbil.

Això sí, aquesta situació pot servir per debatre possibilitats per diversificar l’economia balear sense arraconar el sector turístic. Canviar-ho tot no és tan fàcil. Les transicions no es fan d’un dia per l’altre; costen, socialment i econòmicament.

Links d'interés:

Per a més informació podeu descarregar el següent document