El president del Govern, José Ramón Bauzá, i el conseller d'Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, han visitat l'oficina central de comunicacions de l'Institut Balear de la Natura (IBANAT), des d'on es coordina el dispositiu d'extinció d'incendis forestals i es dirigeixen les tasques de vigilància i detecció immediata de qualsevol sinistre que es pugui produir. També han assistit a la visita la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, i el gerent de l'IBANAT, Eduardo Parga.

Una de les accions prioritàries de la consolidació del dispositiu d'extinció del IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals de les Illes Balears, recentment elaborat per la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, és el reforç de la Central de Comunicacions d'Incendis Forestals (CCIF) amb la instal·lació i la gestió de noves tecnologies. L'objectiu és proveir la CCIF de nous equipaments tecnològics que facilitin les seves tasques de coordinació, control i seguiment de la seguretat del conjunt del dispositiu mobilitzat per a l'extinció d'incendis forestals.

En aquest sentit, s'han implementat diferents elements com càmeres de vigilància a diferents punts estratègics, localitzador GPS de les unitats del dispositiu, visors cartogràfics digitals, servei de simulador de propagació d'incendis i informació meteorològica i visor del gestor d'incidents de l'112 que necessiten ser integrats dins una mateixa pantalla de manera que puguin ser visualitzats conjuntament tant pels tècnics com pels operadors que treballen a la CCIF. Totes aquestes eines es poden visualitzar des d'un videowall (una matriu de monitors o pantalles que es troben sincronitzats per mostrar continguts simulant una pantalla gegant), adquirit recentment i que consta de 6 pantalles de 46" amb una resolució d'imatge de 1.920 x 1.080 píxels connectades a un ordinador.

Aquestes millores s'afegeixen a altres novetats implementades durant l'actual temporada d'alt risc d'incendis, com l'entrada en funcionament de la nova base d'operacions de l'IBANAT a l'aeroport de Son Bonet, que té un espai de 250 m2 per a oficines, entrenament i logística; la instal·lació de tres noves càmeres de vigilància a Mallorca (a Palma, Alcúdia i Bunyola), que s'afegeixen a les dues ja existents, i la instal·lació, durant les properes setmanes, de cinc unitats més, tres a l'illa de Mallorca, una a Menorca i una a Eivissa, que sumaran un total de 10 càmeres de vigilància; i també l'engegada de la nova aplicació per a dispositius mòbils iBosc, que ha estat desenvolupada pel personal tècnic de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori. Aquesta aplicació permet millorar la presa de decisions sobre el terreny durant l'extinció d'un incendi, ja que facilita informació a temps real de la localització de cada un dels mitjans i de la ubicació d'infraestructures, punts de subministrament d'aigua, etc.

El president del Govern ha reconegut "el gran treball que duen a terme totes les persones que participen en l'operatiu d'incendis" i ha destacat que, durant aquesta legislatura el Govern "ha invertit més de dos milions d'euros en la incorporació de noves tecnologies i en la modernització dels mitjans" per a la lluita contra incendis.

Cal recordar que des de l'1 de maig fins al 15 d'octubre estan operatius tots els mitjans disponibles per fer front a possibles incendis forestals a les Illes Balears. Així, per a aquesta temporada es disposa d'una plantilla total de 350 persones, 9 mitjans aeris, 25 mitjans terrestres (9 camions autobomba, 7 brigades terrestres i 3 d'helitransportades i 6 vehicles de vigilància i primera intervenció), i de 22 punts de vigilància en torres de guaita. El Govern de les Illes Balears destina 9 milions d'euros al dispositiu d'extinció durant la temporada d'alt risc d'incendis forestals.

A les Illes Balears, des de l'1 de gener fins a avui s'han registrat 74 sinistres, que han afectat 52,7 hectàrees, 32,4 de les quals corresponen a Mallorca, 18,6 a Eivissa i 1,6 a Menorca. En aquest sentit, el conseller Company ha qualificat la temporada com a "positiva", però també ha advertit que han d'extremar-se les precaucions "perquè fins al 15 d'octubre seguim en època d'alt risc".