El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Biel Company, acompanyat de la directora general de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic, Neus Lliteras, i el cap del Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl, Luis Berbiela, han presentat el Pla Forestal de les Illes Balears, un document que ha de servir de referència per a la política forestal de la nostra comunitat autònoma dels anys vinents. 

Durant la presentació, el conseller ha destacat que el Govern compleix el compromís que va adquirir el president al començament de la legislatura perquè “les Illes Balears era l’única comunitat autònoma sense un pla forestal”, i ha emfasitzat la necessitat d’una “conservació i gestió actives” dels boscos “enfront d’una consciència proteccionista que moltes vegades porta a l’abandonament”. 

El document presentat és fruit d’un procés de participació social: durant el darrer any, des de novembre de 2012, més de 375 institucions i ciutadans han participat en deu sessions col·lectives de treball i vint-i-quatre reunions amb especialistes ambientals i gestors forestals. 

El Pla Forestal, que estableix una estratègia per afrontar de manera participada i consensuada els reptes que presenta la futura gestió dels boscos i les superfícies forestals de les Illes Balears, preveu una vigència de vint-i-un anys, per abastar els tres propers períodes financers de la Unió Europea (2014-2020, 2021-2028 i 2029-2035). 

El Pla comprèn tot l’àmbit forestal de les Illes Balears, constituït per més de 222.000 hectàrees de superfície forestal, el 44 % del territori insular. A més, per primera vegada s’hi estudia detalladament l’estructura de la propietat forestal de la comunitat autònoma, amb 20.086 propietats forestals i 19.019 propietats agroforestals, de les quals resulta una mitjana de 5 hectàrees per explotació forestal i 11 hectàrees per explotació agroforestal. 

El Pla se centra en la reactivació i la reorganització del sector forestal com a motor del desenvolupament de les comarques rurals, la generació de serveis ambientals, la implantació de noves iniciatives d’economia verda i la posada en valor dels productes forestals. A més, proposa la creació d’un Comitè Forestal com a òrgan de coordinació de la política forestal amb representació dels sector, de les administracions i de la societat civil. 

El Pla estableix una previsió pressupostària de 185 milions d’euros per al període 2014-2020, a partir del finançament públic (europeu, nacional i autonòmic) que actualment s’aplica a actuacions en matèria forestal.