...
28/02/2022
Discurs del Dia de les Illes Balears 2022
Discurs del Dia de les Illes Balears 2022

Amigues, amics, ciutadans i ciutadanes,

bon vespre i gràcies per ser aquí en una data tan especial, dins un acte tan especial.

Un acte que retransmeten els professionals d’IB3, la ràdio i la televisió de tots. A ells els vull agrair la seva feina en aquesta diada.

Hi arribam colpits pel dolor del retorn de la guerra a Europa.

Consternats per la violència i la pèrdua de vides, i preocupats per l’amenaça de l’agressió russa als valors que sostenen Europa, que ha viscut dècades de prosperitat en pau, democràcia i llibertat.

I en aquest moments, vull dir-vos clarament que la nostra societat i els nostres valors prevaldran.

Si hem sabut afrontar units i vèncer l’amenaça del virus, si hem sabut protegir amb més vigor que mai la nostra xarxa pública de benestar, les nostres empreses, els nostres treballadors, vencerem qualsevol desafiament.

Tots i totes sabem de la nostra força. Hem comprovat la capacitat d’aquest poble treballador, que des de fa set anys construeix consensos sòlids i duradors, acords que ens han donat llum i estabilitat en els pitjors moments i que, ara, ens permeten mirar al futur amb un programa de reformes i progrés que és de tots.

Per això, avui vivim la diada de l’esperança i la il·lusió recuperada.

Avui l’exemple vibrant de les nostres medalles d’or i els nostres premis Ramon Llull ens mostra que continuam enfortint els valors i les qualitats que ens guien.

Avui la passió per millorar-nos, que caracteritza el nostre poble inconformista i emprenedor, ens torna a cridar a l’acció en aquesta Llotja.

La casa de tots i de totes.

Un punt de trobada que connecta allò que vàrem ser amb allò que som, i que avui es converteix en escenari del més especial dels retrobaments: el retrobament amb la normalitat, amb la proximitat, amb els nostres somnis col·lectius.

Un retrobament que encara celebram amb mascaretes, sí, i que està marcat en les nostres emocions pel record dels que hem perdut, però un retrobament que assolim amb la certesa i l’orgull de poder dir que aquest poble compromès i solidari ha salvat més vides que cap altre, i ha demostrat la fortalesa de la determinació col·lectiva.

Perquè això és el que som. Un poble divers, però unit. Plural i amb arrels profundes, com ens mostra el recorregut d’aquesta mateixa gala per un tresor immaterial, la música, que ens connecta amb els nostres orígens, amb la nostra història, amb nosaltres mateixos, encenent alhora passions i somnis. I que ens hi uneix.

Com canta la menorquina Anna Ferrer,

«Tot acaba i tot comença,

i hem d’entendre es perquè

que tot passa,

per conèixer-nos sempre un poc més».

I avui ens coneixem millor.

Coneixem el valor del que ens ha salvat en els moments més durs.

Parl del valor del sistema públic que reforçam des de fa anys, i que ara s’ha demostrat vital. I parl dels seus professionals, que ens han cuidat amb dedicació absoluta.

 

Parl del valor de la unitat d’acció i el diàleg, que ens ha permès mantenir l’estabilitat fins i tot en els pitjors moments, i prendre les decisions més difícils per accelerar la recuperació, que ja ha començat amb força.

Avui també coneixem millor les nostres prioritats. Ens movien abans de la pandèmia, i durant aquests dos anys hem constatat que el camí traçat era el correcte.

Perquè ja sabíem que el coneixement era fonamental per al desenvolupament de la nostra societat, i per això vàrem impulsar plans d’indústria i d’innovació, i de captació de talent científic, que ens doten d’una economia més sòlida.

Enguany, que es gradua la primera promoció de titulats i titulades de Medicina, continuarem avançant cap a la formació, la ciència, la recerca i la cultura, amb una universitat més forta i amb més titulacions, i impulsant nous pols de desenvolupament lligats a la mar, a la transició energètica, a la tecnologia i a la salut.

També sabíem, des de molt abans de la pandèmia, que el nostre medi ambient és tan únic com fràgil. I avui, en aquest planeta sacsejat alhora per un mateix virus, sabem que hem de continuar impulsant accions decisives.

Parl de polítiques com les que ens varen permetre ser els primers a retirar els plàstics d’un sol ús.

Els primers a protegir la posidònia, a posar data de caducitat als combustibles i les centrals més contaminants.

Parl de decisions com l’aposta per les energies renovables, que ens converteix en els primers a produir hidrogen verd al sud d’Europa.

Ara continuarem actuant amb contundència contra l’amenaça climàtica global, protegint el que tenim, impulsant una economia més sostenible, avançant en circularitat i energies netes.

Enfortint el model amb més sectors, i amb un turisme que valora i cuida millor els seus treballadors i que és alhora líder i capaç de regenerar el nostre entorn, com proposa la nova Llei turística treballada amb tothom.

Molt abans de la pandèmia sabíem també que la desigualtat era el nostre desafiament més gran. No és casualitat que ens avançàssim a l’ingrés mínim vital espanyol amb una renda social en marxa des del 2016.

I avui, en aquesta Europa en guerra que ha de donar resposta a la duríssima realitat dels refugiats, i en aquesta comunitat, on només un escut social extraordinari ha evitat el desastre, veim que hem de continuar reduint bretxes de classe, de gènere, d’injustícia i de discriminació.

I cap aquí, cap a un món millor per a tots i totes, hem d’avançar sempre.

Perquè queda molt per fer.

«Aquesta pluja que ho banya tot treu de ses coses s’olor del món», canta Antònia Font. I és just així. En el coneixement que ens banya de realitat hem de trobar la força transformadora, per actuar amb més celeritat i convicció.

I ho farem. Tenim el factor més important: el talent. El

trobam en cadascun dels nostres guardonats d’avui.

Som el talent excels de recorregut internacional d’Elías Torres, hereu del geni que va alçar aquesta Llotja i màxim representant de l’esperit de modernització i recerca constant de l’excel·lència que ha de caracteritzar sempre la nostra societat.

Som el compromís de Maria Antònia Oliver, una veu feminista, ètica i valenta que ressonarà sempre en cadascuna de les seves paraules, en cadascuna de les seves obres.

Tots dos són exponents d’aquest coneixement imprescindible per construir unes Illes Balears més sòlides i modernes.

Una comunitat que creix sobre la ciència i la recerca que exemplifiquen com pocs Anna Traveset i Miquel Fiol.

Unes illes que admiren qui va ser mestre de mestres, Vicent Blai, un formenterer que sabia que només en l’educació hi ha oportunitats, perquè només els pobles cultes són lliures per escriure el seu futur.

I el nostre poble ho és.

Ho constata el pols creatiu i cultural d’aquestes illes, que té més reflex que mai en uns premis que es rendeixen al talent de les dones de Menorca, Eivissa, Formentera i Mallorca.

La seva capacitat i el seu geni bateguen amb força en la generació de la nostra presentadora d’avui, l’actriu Aina Zuazaga.

Sou la generació que estic convençuda que tomarà, per fi, totes les barreres. Una generació que es nodreix de la trajectòria inspiradora de Lina Tur i d’Isabel Echarri, talent nascut a les Illes i talent que ens arriba de fora, per enriquir una societat com la nostra, oberta i integradora.

Sou la creativitat que ens projecta a tot el planeta.

I ens donau referents per créixer en igualtat. Perquè emociona saber que les nostres joves d’avui es poden trobar en l’exemple de les dones que varen obrir camí per a totes.

Dones que, com va fer fa 50 anys Consuelo Marquès, ens mostren que cap tradició no pot excusar la discriminació.

Perquè aquest poble s’enorgulleix d’aplaudir i fomentar la justícia i l’equitat.

Com ens enorgullim de la riquesa de la nostra llengua pròpia, que tots i totes hem de continuar defensant amb la mateixa tenacitat que la filòloga Fina Salord.

Igual que hem de promoure el nostre patrimoni cultural, com fa la Galeria 6A, un projecte admirable pel seu compromís amb els nostres artistes i la seva formació, però també per la seva passió per arribar a tothom.

Perquè la cultura i també l’esport ens estructuren com a societat.

Ens reconforten quan patim.

Ens donen confiança en els moments d’incertesa.

Il·luminen el futur des de l’exemple i els valors.

I ens connecten amb l’essència oberta i generosa del nostre poble, les dues qualitats que fan que tots ploràssim l’any passat la pèrdua de Miquel Jaume, un home que va impulsar el futbol sala a cotes mai vistes, però que serà recordat sobretot per la seva capacitat per fer de l’esport un motor de progrés social i integració.

Aquests mateixos valors estan presents en els centenars d’homes i dones que durant 125 anys, des de la Federació de Ciclisme de les Illes Balears, han fet de l’esport d’aquestes illes molt més que una factoria de campiones i campions: una factoria de bones persones. De ciutadans i ciutadanes que se superen per millorar-nos.

I això és així en el cas de Virginia Torrecilla, pur cor, pur talent, en una futbolista que ha sabut sobreposar-se a tot per dur l’esperança a milions de persones que lluiten contra el càncer.

Gràcies pel teu exemple impagable.

I gràcies a totes i a tots per mostrar-nos el camí, per permetre que ens trobem en un mirall que reflecteix unes illes radiants i vibrants. Diverses i belles. Prolífiques i modernes.

Unes illes que es vertebren i s’associen, com fan les entitats de pacients per donar suport a les persones en els seus pitjors moments.

Perquè som una comunitat de ciutadans i ciutadanes que cooperen sempre, guiats des de la infància per autèntiques institucions socials com les associacions i els grups d’escolta i guiatge, clau per construir una terra respectuosa i solidària.

I això som. Un arxipèlag petit en superfície, però d’ètica gegant. Un projecte en el qual cabem tots, que aplaudeix col·lectius essencials com Esment, un dels referents que han convertit el nostre tercer sector d’acció social en el més reconegut de l’Estat.

Sou, sens dubte, la llavor que glossa Maria del Mar Bonet quan ens anima a

«néixer un poc més en l’intent,

créixer un poc més cada entretemps,

i volar amb el vent i les noves llavors».

En les vostres trajectòries trobam llavors de futur. Exemples per a una societat que avança cap a un horitzó de progrés i oportunitats.

Perquè aquesta societat dialogant, que fa una setmana va ser capaç de convertir el consens de la comunitat educativa en la primera Llei d’educació de la nostra història, sap que el futur exigeix formar avui els líders, creadors i innovadors de demà.

Exigeix la formació professional, la innovació en els col·legis, l’excel·lència en la universitat i l’extensió de l’educació infantil.

Exigeix valorar els millors treballadors i treballadores, els nostres. Protegir-los i continuar fent costat, com durant tota la pandèmia, als empresaris i empresàries, autònomes i autònoms, que ens projecten sempre cap a un futur d’oportunitats.

Un futur que ens exigeix més reformes. I junts les impulsarem. Perquè aquesta societat, que vol créixer sobre una economia més diversa, aconseguirà que els científics que premiarem d’aquí a 30 anys ho tenguin més fàcil per arribar a l’excel·lència que els que avui rebeu el reconeixement de tots.

Per això, la setmana que ve aprovarem la nova Llei de ciència, que se sumarà a la Llei d’educació i a la Llei de circularitat turística, per impulsar-nos cap a la diversificació econòmica i cap al model d’oportunitats, d’ocupació de qualitat i de regeneració i protecció del medi ambient que garanteix dècades de prosperitat i estabilitat a les nostres illes.

Junts hem pactat les reformes que ens permetran assolir unes illes millors. I, a més, disposam de l’eina per accelerar aquest camí: els fons europeus. En els darrers anys hem estat els que millor hem aprofitat els recursos que arriben d’Europa i ara ho tornarem a fer.

El nostre progrés ens exigeix també continuar enfortint l’estat del benestar. Perquè aquesta comunitat només avançarà cohesionada si continuam reforçant la xarxa pública.

Construint una societat millor per a tots i totes, a cada moment de la vida. Creixent amb lleis com la de joventut. Els nostres joves han vingut a un món que els va rebre amb una terrible crisi de deu anys i ara els ha demanat sacrificar-se durant dos anys més per superar aquesta pandèmia que tant ens ha pres.

Els devem oportunitats, educació, formació, feina de qualitat, opcions per independitzar-se.

Facilitar-los l’accés a l’habitatge és una de les nostres obsessions més grans. I, per això, els donam més ajuts que mai, construïm més habitatge protegit que mai i posam al mercat pisos que abans estaven buits. I, malgrat tot, sabem que no basta. Per això no ens aturarem.

Redoblarem l’esforç. Els hem de garantir oportunitats. Igual que a la nostra gent gran, a la qual devem reconeixement i protecció. Ells, que ens varen mostrar el camí de la llibertat, la democràcia i l’estat del benestar, ara mereixen qualitat de vida, mereixen ser escoltats, mereixen que aquest món de tecnologia accelerada no oblidi els qui ens han guiat fins a la modernitat d’avui, les nostres padrines i padrins.

Autoritats, amigues, amics,

en aquestes illes, on, com recorda la cançó dels eivissencs Projecte Mut, «totes les fronteres són cel, arena i mar», hem demostrat que no hi ha límits per al nostre talent.

Que no hi ha repte que no puguem vèncer, ni hi ha objectiu fora de l’abast de la nostra capacitat de fer feina units.

La nostra societat ha demostrat un comportament exemplar i té el meu agraïment i el de tot el Govern que tenc l’honor de presidir. Empresaris i treballadors; patronals i sindicats; representants de tots els sectors, de totes les sensibilitats socials, els qui defensau sempre les nostres illes, el nostre patrimoni, el nostre medi ambient. Tots i totes sou les Illes Balears.

Tots i totes contribuïu a progressar, avui, cap al futur amb la tranquil·litat i l’empenta que donen els grans acords, les solucions compartides.

Tots i totes heu demostrat durant dos anys que sou mereixedors de celebrar aquesta diada com la festa del retrobament que és, com el retorn a la il·lusió que marca aquest any 2022.

L’any de la recuperació.

L’any de construir junts dècades de prosperitat per a tothom.

L’any que la música i la cultura ens tornen a fer somniar i gaudir plegats.

L’any de les nostres illes.

Moltes gràcies.

I feliç Dia de les Illes Balears.