Prova lliure de batxillerat per a majors de 20 anys

Geologia i ciències ambientals

Competències específiques

1. Interpretar i transmetre amb precisió informació i dades extretes de treballs científics per analitzar conceptes, processos, mètodes, experiments o resultats relacionats amb les ciències geològiques i ambientals.

2. Localitzar i utilitzar fonts fiables, identificant, seleccionant i organitzant informació, avaluant-la críticament i contrastant-ne la veracitat, per resoldre preguntes plantejades de manera autònoma i crear continguts relacionats amb les ciències geològiques i ambientals.

3. Analitzar críticament resultats de treballs de recerca o divulgació relacionats amb les ciències geològiques i ambientals comprovant si segueixen correctament els passos dels mètodes científics per avaluar la fiabilitat de les seves conclusions.

4. Plantejar i resoldre problemes, cercant i utilitzant les estratègies adequades, analitzant críticament les solucions i reformulant el procediment si fos necessari, per explicar fenòmens relacionats amb les ciències geològiques i ambientals.

5. Analitzar els impactes de determinades accions sobre el medi ambient o la disponibilitat de recursos a través d’observacions de camp i d’informació en diferents formats i basant-se en fonaments científics per promoure i adoptar estils de vida compatibles amb el desenvolupament sostenible.

6. Identificar i analitzar els elements geològics del relleu a partir d’observacions de camp o d’informació en diferents formats per a explicar fenòmens, reconstruir la història geològica, fer prediccions i identificar possibles riscs geològics d’una zona determinada.

Sabers bàsics

A. Experimentació en Geologia i Ciències Ambientals

- Fonts d’informació geològica i ambiental (mapes, talls, fotografies aèries, texts, posicionament i imatges de satèl·lit, diagrames de flux, etc.): recerca, reconeixement, utilització i interpretació.

- Instruments per al treball geològic i ambiental: utilització en el camp i el laboratori. Noves tecnologies en la investigació geològica i ambiental.

- Estratègies per a la recerca d’informació, col·laboració, comunicació i interacció amb institucions científiques: eines digitals, formats de presentació de processos, resultats i idees (diapositives, gràfics, vídeos, pòsters, informes i d’altres).

- Eines de representació de la informació geològica i ambiental: columna estratigràfica, talls, mapa, diagrama de flux, etc.

- El patrimoni geològic i mediambiental: valoració de la seva importància i de la conservació de la geodiversitat.

- La labor científica i les persones dedicades a la ciència: contribució al desenvolupament de la geologia i les ciències ambientals i importància social. El paper de la dona.

- L’evolució històrica del saber científic: l’avanç de la geologia i les ciències ambientals com a labor col·lectiva, interdisciplinària i en contínua construcció.

B. La tectònica de plaques i geodinàmica interna

- Geodinàmica interna del planeta: influència sobre el relleu (vulcanisme, sismes, orogènia, moviments continentals, etc.). La teoria de la tectònica de plaques.

- El cicle de Wilson: influència en la disposició dels continents i en els principals episodis orogènics.

- Manifestacions actuals de la geodinàmica interna.

- Les deformacions de les roques: elàstiques, plàstiques i fràgils. Relació amb les forces que hi actuen i amb altres factors.

- Processos geològics interns i riscs naturals associats: relació amb les activitats humanes. Importància de l’ordenació territorial.

C. Processos geològics externs

- Els processos geològics externs (meteorització, edafogènesi, erosió, transport i sedimentació) i els seus efectes sobre el relleu.

- Les formes de modelatge del relleu: relació amb els agents geològics, el clima i les propietats i disposició relativa de les roques predominants.

- Processos geològics externs i riscs naturals associats: relació amb les activitats humanes. Importància de l’ordenació territorial.

D. Minerals, els components de les roques

- Concepte de mineral.

- Classificació quimicoestructural dels minerals: relació amb les seves propietats.

- Identificació dels minerals per les seves propietats físiques: eines d’identificació (guies, claus, instruments, recursos tecnològics, etc.).

- Diagrames de fases: condicions de formació i transformació de minerals.

E. Roques ígnies, sedimentàries i metamòrfiques

- Concepte de roca.

- Classificació de les roques en funció de l’origen (ígnies, sedimentàries i metamòrfiques). Relació del seu origen amb les seves característiques observables.

- Identificació de les roques per les seves característiques: eines d’identificació (guies, claus, instruments, recursos tecnològics, etc.).

- Els magmes: classificació, composició, evolució, roques resultants, tipus d’erupcions volcàniques associades i relleus originats.

- La diagènesi: concepte, tipus de roques sedimentàries resultants segons el material d’origen i l’ambient sedimentari.

- Les roques metamòrfiques: tipus, factors que influeixen en la seva formació i relació entre ells.

- El cicle litològic: formació, destrucció i transformació dels diferents tipus de roques, relació amb la tectònica de plaques i els processos geològics externs.

F. Les capes fluides de la Terra

- L’atmosfera i la hidrosfera: estructura, dinàmica, funcions, influència sobre el clima terrestre i importància per als éssers vius.

- Contaminació de l’atmosfera i la hidrosfera: definició, tipus, causes i conseqüències.

G. Recursos i la seva gestió sostenible

- Els recursos geològics i de la biosfera: aplicacions en la vida quotidiana.

- Conceptes de recurs, jaciment i reserva.

- Impacte ambiental i social de l’explotació de diferents recursos (hídrics, paisatgístics, miners, energètics, edàfics, etc.). Importància de la seva extracció, ús i consum responsable d’acord a la seva taxa de renovació i interès econòmic i a la seva capacitat d’absorció i gestió sostenible dels seus residus.

- Els recursos hídrics: abundància relativa, explotació, usos i importància del tractament eficaç de les aigües per a la seva gestió sostenible.

- El sòl: característiques, composició, horitzons, textura, estructura, adsorció, rellevància ecològica i productivitat.

- La contaminació, la salinització i la degradació del sòl i les aigües: relació amb algunes activitats humanes (desforestació, agricultura i ramaderia intensives i activitats industrials).

- L’explotació de roques, minerals i recursos energètics de la geosfera: tipus i avaluació del seu impacte ambiental.

- Prevenció i gestió dels residus: importància i objectius (disminució, valorització, transformació i eliminació). El medi ambient com a embornal natural de residus i les seves limitacions.

- Els impactes ambientals i socials de l’explotació de recursos (hídrics, paisatgístics, miners, energètics, edàfics, etc.): mesures preventives, correctores i compensatòries.

PDF Descarrega en .pdf

Proves d'anys anteriors

 

Torna a la pàgina de matèries