21 novembre 2023 Conselleria de Presidència i Administracions Públiques

El director general de Coordinació i Transparència visita les obres d’exhumació de la fossa del Cementiri de Son Carrió

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat


El director general de Coordinació i Transparència, Jaume Porsell, ha visitat avui les obres d’exhumació de la fossa del Cementiri de Son Carrió, a Sant Llorenç des Cardassar. A la visita l’ha acompanyat el batle de Sant Llorenç, Jaume Soler. Aquestes obres es realitzen en el marc de les actuacions relatives al IV Pla de Fosses de les Illes Balears del Govern de les Illes Balears. La UTE formada per la Societat de Ciències Aranzadi i ATICS.S.L. és l’adjudicatària de l’execució de l’esmentat Pla, per mandat i aprovació de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears.

La possible fossa del cementiri antic de Son Carrió dins del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar va ser recollida dins del Mapa de Fosses (2016). Es coneix que des de 1944 no hi hagué cap tipus d’intervenció en la possible fossa, segons les dades del Mapa de Fosses. Es desconeix el nombre de víctimes que han pogut estat enterrades en el cementiri.

La intervenció de camp a l’Interior del Cementiri de Son Carrió estarà dividida en diverses fases consecutives. A la fase 0 es netejarà la vegetació existent en els dos parterres i es retirarà el sistema de reg. A la fase 1 s’excavaran parcialment els dos parterres per a poder tenir un primer coneixement de l’indret, sense fer grans remocions de terra ni alterar en excés els seu estat actual. A la fase 2 es durà a terme la conservació i la delimitació de la possible fossa de milicians i s’excavarà totalment cada una de les dues zones. A la fase 3 una vegada es detectin inhumacions, l’excavació ja es continuarà de forma manual. Abans de l’aixecament dels ossos s’omplirà una fitxa antropològica de camp per a cada individu, que permeti documentar tota la informació. Seguidament es farà l’aixecament de les restes, individualitzant els ossos de cada un dels esquelets. Les restes es dipositaran en una caixa per individu o recollides en sudaris identificats individualment.

Les tasques de neteja i primer estudi antropològic-forense de les restes humanes es farà a les dependències del mateix cementiri.

El director general de Coordinació i Transparència, Jaume Porsell, ha informat que aquesta actuació emmarcada al IV Pla de Fosses “es va iniciar ahir tant a Son Carrió com a Formentera” i que complint amb el protocol “les restes que es recuperin es confrontaran amb l'adn dels familiars que s'han ofert”.

Porsell no ha pogut precisar el nombre de víctimes del desembarcament d'agost del 36 que podrien trobar-se a Son Carrió si bé ha explicat que tant en aquest lloc com a Manacor i Porto Cristo s'estima que el nombre de víctimes podria oscil·lar “entre les 500 i les 700”. En aquest sentit, ha afegit el IV Pla de Fosses preveu també reprendre les excavacions a Sa Coma, on ja es va actuar el mes de març passat sense èxit. "Ara mirarem d´actuar en un altre lloc, sense tocar la duna" quedant pendent de determinar l´època de l´any més convenient per a això, ha explicat.

Per acabar, i sobre el futur del Pla de Fosses, Jaume Porsell ha apuntat que “és evident que si els estudis, els arqueòlegs i els historiadors troben més possibilitats que puguin existir més restes, evidentment aquest Govern seguirà en la mateixa línia i actuarem al respecte”.

Per la seva banda, Cesc Busquets, coordinador IV Pla de Fosses, ha indicat que actualment s'està treballant a l'emplaçament destinat antigament a la fossa comuna del cementiri de Son Carrió i que, fins avui, els cossos trobats podrien pertànyer a veïns de la zona. No obstant això, ha destacat que l'existència d'una rasa dins aquest espai podria indicar que hagués estat utilitzada per enterrar els cossos de persones mortes durant el desembarcament de Mallorca, entre el 16 d'agost i el 4 de setembre de 1936. “La zona del llevant és on es van produir més baixes i els seus companys van haver de buscar llocs on enterrar les víctimes”, ha assenyalat.


Segona fase d’excavacions del Cementiri nou de Sant Francesc

D’altra banda, també han començat les obres d’exhumació relatives a la segona fase d’excavacions del Cementiri nou de Sant Francesc a Formentera on es cerquen les persones recluses que van morir en el Penal de Formentera entre 1941 i 1942.

La primera fase, realitzada en el marc del III Pla de Fosses va permetre localitzar les restes de sis possibles víctimes, dues de les quals varen ser identificades i retornades a les seves famílies.

Durant aquesta segona fase s’excavaran totes les sepultures manco quatre, de les files 5 a 8 del pati 2 del Cementiri nou de Sant Francesc.