Torna

Memòria democràtica.

Oficina d’Atenció Directa a les víctimes del franquisme a les Illes Balears i fons documental de la Memòria

Volem parlar amb vosaltres, escoltar-vos i intercanviar informació per abordar qüestions cabdals que afecten els drets de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.


Oferim un Servei d’Atenció Directa, amb cita prèvia, a la seu de la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern de les Illes Balears a la plaça de Son Castelló, 1 (Polígon de Son Castelló, Palma).

Podeu contactar amb mitjançant el següent telèfon 971 17 78 60
o escriure'ns a l correu memoria@dgmemoria.caib.es

1. Acompanyament psicosocial
Tenim a la vostra disposició un servei d’acompanyament psicosocial al qual podeu accedir a nivell individual i/o col·lectiu, per tal de treballar el dol des del punt de vista emocional, personal i social.
Recordeu que ens podeu telefonar en qualsevol moment al 971 17 78 60, o enviar un correu electrònic a la bústia memoria@dgmemoria.caib.es.


2. Fons Documental de la Memòria Democràtica: entrevista i cessió de material
Es farà una entrevista que serà enregistrada amb diversos objectius però, principalment, el de preservar el testimoniatge directe de la víctima, el i/o la familiar, per tal de garantir el dret a la veritat. Aquestes gravacions podran ser divulgatives, sempre amb el vostre vistiplau. Si així ho desitjau, podrà ser emprada amb efectes jurídics en la cerca del dret a la justícia, segons estableixen les lleis vigents de memòria democràtica, i traslladada a la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica.


Els interessats/des podran cedir material a la Direcció General, que serà fotografiat i/o escanejat per poder disposar d’ell en el futur Fons Documental de la Memòria Democràtica.


3. Intercanvi d’informació, cerca de familiars, seguiment de mostres de ADN, assessorament legal i administratiu.
L’equip de la Direcció General de Memòria Democràtica us informarà sobre les lleis vigents de memòria democràtica, tant a les Illes Balears com a l’Estat. Si l’interessat té algun dubte relacionat amb aquesta qüestió, l’equip l’hi resoldrà. En tot cas, si no fos possible, s’anotarà per traslladar-ho al departament pertinent i se li donarà resposta tan aviat com sigui possible.


4. Projecte Stolpersteine i Remembrance Stones, o Pedres de la Memòria
Les Stolpersteine i Remembrance Stones, també conegudes com a Pedres de la Memòria, són un projecte de l’artista alemany Gunter Demnig que començà l’any 1992. El propòsit és commemorar el destí de les víctimes que foren deportades i assassinades pel nazisme i el feixisme. A dia d’avui, la Fundació Stolpersteine n’ha col·locades més de 90.000 als cinc continents, i la Direcció General ja n’ha posat desenes a les Illes Balears.
Si estau interessats en què el vostre familiar també tengui aquest reconeixement, sol·liciteu-lo a l’equip de la Direcció General per començar el procediment administratiu per a l’obtenció i col·locació de la pedra amb el seu nom.


5. Cartes de la memòria
Si teniu una història per contar, fets viscuts o que hagueu escoltat o investigat sobre la Guerra o dictadura franquista; si voleu ser partícip de recuperar el nom d’una víctima silenciada, la seva vida i història, participeu en el Memorial de la Paraula. És un espai per xerrar i escoltar, per rompre el silenci que durant anys va imposar la dictadura franquista, així com per retre homenatge a les seves víctimes. Un espai participatiu, obert i de fàcil maneig per a tothom.


6. Certificat de Reconeixement com a Víctima del Franquisme
És un document de reconeixement institucional per a les víctimes del franquisme, en aplicació de l’article 3 de la Llei 2/2018, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, per impulsar les declaracions i les mencions de reconeixement per a les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. Aquest certificat, que atorga la condició de víctima a les víctimes assassinades pel franquisme, s’entrega als familiars, i en ell es reconeix la greu injustícia que patiren.

PDF Descarrega el document en PDF.