Còmic i/o novel·la gràfica il·lustrada

El còmic i/o la novel·la gràfica és un recurs didàctic fonamental que permet afavorir l’hàbit lector i aproximar els estudiants a l’estudi de la història.

Pel que fa als còmics amb continguts referits a memòria democràtica en el context de les Illes Balears, una primera obra a esmentar és Història de les Illes Balears en còmic (Sa Nostra Caixa de Balears, 2006), amb breus referències al període de la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme. No es fan referències als projectes reformistes republicans, però sí inclou menció al cop d’Estat militar, al desembarcament de Bayo, a l’enfrontament ideològic i la fidelitat de Menorca al règim republicà.

En aquest cas es tracta d’una obra de caràcter generalista, que inclou referències a la història de les Illes Balears des de la prehistòria fins a la contemporaneïtat, i que té un evident caràcter divulgatiu. De fet, se n’han fet dues edicions. La primera, de 1981, i la segona, de 2006 (amb un total de 84 pàgines), per celebrar el centenari i el 125è aniversari de Sa Nostra Caixa de Balears respectivament, amb l’objectiu de difondre-ho entre biblioteca i escoles. També es pot descarregar a Redined.

Pel que fa concretament a Mallorca, hem de destacar la col·lecció Mallorca té nom de dona, editada pel Consell de Mallorca. Dintre de la col·lecció comptam amb dos volums fonamentals pel que fa a la memòria democràtica. El volum Gabellines, de les primeres a emancipar-se (2018), d’Isabel Peñarrubia Marquès, ens aporta semblances biogràfiques de Catalina Flaquer Pasqual i les seves filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, entre d’altres dones de Capdepera que marcaren el seu temps.

També dins la col·lecció Mallorca té nom de dona, de l’any 2019, trobam el volum Aurora Picornell, les bales no podran matar les idees, amb guió de Nina Parron i il·lustracions de Beatriz Colom. Cal dir que el conjunt de la col·lecció es troba disponible en xarxa. Així mateix, els centres educatius poden contactar amb el Consell de Mallorca per tal d’aconseguir exemplars. El 2023 es presentà una nova edició del còmic.

Una obra que també fa referència a episodis vinculats a la Guerra Civil és 1936. El desembarco en Mallorca, d’Alberto Ramos (guió), Rubén Chacón (il•lustracions) i Irati Pardo (color), tot i que el docent ha de saber que la narració defuig del discurs pròpiament històric i transita a la ficció en incloure superherois i figures vinclades al folklore propi de les Illes Balears.

Respecte a les Pitiüses, Joan Escandell i Lluís Ferrer Ferrer són autors de Días oscuros (Apache Libros, 2018), una obra basada en fets reals. En el context de la Segona Guerra Mundial, concretament el gener de 1944, un avió alemany fou tirotejat per un avió britànic sobre l’illa d’Eivissa, on aterrà. L’obra pren una òptica de ficció per narrar la relació entre personatges d’origen tan divers com els nazis i els eivissencs de la zona de Portinatx, on arribaren els soldats accidentats.

Joan Escandell i Lluís Ferrer Ferrer també signen la Història d’Eivissa i Formentera (Apache Libros, 2018), un còmic que abraça des de l’època antiga a la contemporània i que inclou una breu referència al desenvolupament de la guerra, representant l’arribada de les milícies antifeixistes, el bombardeig italià sobre Vila, els fets del Castell i la repressió i els anys de la fam.

Pel que fa a Menorca, el 2001 es va publicar Història de Menorca, de Ramon Vila, Toni Hernández i Diego Ibáñez. Les referències al període republicà, la guerra i la transició són generals, amb poc èmfasi a les singularitats històriques de l’illa, i fins i tot inclouen algunes referències amb to burlaner. Tot i així, s’ha d’entendre que, com en altres casos, són còmics d’història general, i inclouen continguts des de la prehistòria fins al final del segle xx, que ajuden a contextualitzar una etapa oferint al docent eines didàctiques diverses i que fan possible el  treball interdisciplinari.

El 2006 el Centre d’Estudis d’Alaior va publicar Història d’Alaior, una síntesi de la història del municipi i de l’illa en termes generals. Aquesta obra inclou diversos nivells de lectura i complexitat. En la part de còmic s’exposen detalls de la Guerra Civil com la construcció de túnels antiaeris, el fracàs del cop d’Estat, la rendició de l’illa, la immediata postguerra de misèria i fam, l’inici del turisme amb la construcció d’hotels com el de Son Bou, l’inici de la transició i la revifalla cultural, entre d’altres aspectes.

Si ens dirigíssim a l’àmbit estatal, el catàleg de títols es multiplica de forma notable. Tot i que el nostre objectiu és oferir un conjunt de recursos didàctics vinculats a les Illes Balears, no podem deixar d’esmentar algunes obres com Vida y muerte de Federico García Lorca (Penguin Random House, 2018) i Ligero de equipaje. Vida de Antonio Machado, ambdós d’Ian Gibson i Quique Palomo. Altres títols a tenir presents són La guerra civil espanyola (Editorial Base, 2017) de Paul Preston i José Pablo García, Los surcos del azar de Paco Roca que mostra la història de La Nueve, i El arte de volar, sobre el periple vital de l’anarquista Antonio Altarriba Lope, escrit pel seu propi fill i il·lustrat per Kim.

En aquest sentit, i per ampliar el catàleg de títols disponibles, s’ha de tenir en compte una eina d’utilitat per al docent: la comicteca Memòria Històrica que s’ofereix a través de Palma Educa, servei de l’Ajuntament de Palma, i que permet el préstec d’un ampli conjunt de títols que es posen al servei de l’alumnat. Així mateix, el servei inclou una guia amb enllaços per tal de contextualitzar les lectures. El recull de títols fa referència a obres que sobrepassen l’àmbit de les illes, i que ens atorguen una perspectiva àmplia de la memòria democràtica. Entre els títols disponibles, entre d’altres, trobam El arte de volar, El ala rota, Doctor Uriel, Las guerras silenciosas, Jamas tendré 20 años, Cuerda de presas, Los surcos del azar, Paracuellos, Homenatge a Catalunya...

Defugint de la concepció dels còmics o les novel·les gràfiques, però formada per un nodrit conjunt d’il·lustracions, una de les obres més recents, concretament de 2022, és La guerra civil espanyola de Sara Marconi i Wuji House; es tracta d’una obra assessorada per Gutmaro Gómez Bravo editada per Shackleton Kids, en la que un avi narra als seus néts les característiques generals de la república, el cop d’Estat, la Guerra Civil i la dictadura. Inclou referències aspectes com el context internacional (auge dels feixismes, comitè de no intervenció, Brigades Internacionals, URSS...), la batalla de l’Ebre, el bombardeig de Gernika, la resistència de Madrid, l’exili i els camps de concentració, els anys de la fam i la resistència antifranquista, entre d’altres.