El Govern, juntament amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Regional d’Occitània, signa un manifest en defensa de la pesca mediterrània
El Govern, juntament amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Regional d’Occitània, signa un manifest en defensa de la pesca mediterrània
El document s’ha traslladat al comissari de Pesca i Oceans de la Comissió Europea, Costas Kadis, i al Parlament Europeu El director general de Pesca, Antoni M. Grau, ha destacat que «no podem abaixar la guàrdia i hem de continuar mobilitzats per convèncer la Comissió Europea de la realitat de la pesca a la Mediterrània occidental»

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb la Generalitat de Catalunya i el Consell Regional d’Occitània, ha signat un manifest en defensa de la pesca mediterrània i les comunitats pesqueres. El document s’ha traslladat al comissari de Pesca i Oceans de la Comissió Europea, Costas Kadis, i al Parlament Europeu. El director general de Pesca, Antoni M. Grau, ha explicat que «som conscients de la situació de crisi que es va viure el desembre passat. Per tant, no podem abaixar la guàrdia i hem de continuar mobilitzats per convèncer la Comissió Europea de la realitat de la pesca a la Mediterrània occidental».
En aquest sentit, Grau ha recalcat que «és primordial modificar el reglament que regula el pla de gestió de pesca de la Mediterrània. La finalitat és que en un futur pròxim la Comissió no pugui tornar a plantejar les reduccions dràstiques de dies de pesca a les barques d'arrossegament. S'ha de donar estabilitat i seguretat a l'activitat dels pescadors».
D’aquesta manera, el manifest, que consta de 23 punts, defensa la pesca d’arrossegament com a motor econòmic del sector pesquer dels membres de l’Euroregió. Les tres regions asseguren que és el pilar que estructura el conjunt del sector (pescadors, venedors, transformació i comercialització). Precisament, una de les peticions del Govern fa referència a la necessitat que les polítiques europees s’acostin als ciutadans, reduint la simplificació i preveient prou flexibilitat per adaptar-se a les diferències regionals i entre tipologies de flota. Segons les tres regions que signen el document, els resultats de les polítiques actuals han demostrat que no es poden aplicar solucions úniques a un sector tan divers. Així, Grau ha manifestat que «la flota pesquera ha disminuït més d’un 50 % en els darrers quinze anys i la indústria està ara a punt de perdre la massa crítica mínima per preservar-la com un gran pilar de l'economia blava».
D’altra banda, en l’escrit es demana que s’incrementi l’assignació dels dies de pesca establerts per enguany, s’elimini la doble regulació dels dies pesca i es limiti la captura de gamba, i també que es revisin les metodologies d’avaluació de les existències amb informació científica actualitzada. L'objectiu és garantir un dictamen consistent amb la situació de recuperació de les existències, la transició cap a la sostenibilitat ambiental del sector pesquer i el manteniment d'un sector fort i viable.
A més, les tres regions reclamen una reforma, al més aviat possible, de la Política Pesquera Comuna (PPC) per garantir la sostenibilitat social i econòmica del sector pesquer. També que es tingui en compte l’impacte del canvi climàtic i la contaminació, concretament dels plàstics, en les poblacions i l'activitat pesquera, i que es reconegui el paper actiu del sector pesquer com a custodi de la mar, especialment en la lluita contra la brossa marina.
El document del qual el Govern en forma part, a més de ser traslladat al comissari de Pesca i Oceans de la Comissió Europea, Costas Kadis, i al Parlament Europeu, també es farà arribar a la resta de regions de la Mediterrània europea, a la cadena de valor del sector pesquer i a les comunitats pesqueres.
Documentació relacionada
Comparteix