avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, el Consell de Menorca i el sector lacti signen compromisos nous amb la tercera edició del Pla PROVILAC «per millorar la rendibilitat i la competitivitat de les explotacions de bo

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, el Consell de Menorca i el sector lacti signen compromisos nous amb la tercera edició del Pla PROVILAC «per millorar la rendibilitat i la competitivitat de les explotacions de bo

2024 2 15 3010930 16 febrer 2024

La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, el Consell de Menorca i el sector lacti de l'illa han signat aquest dijous la tercera edició del Pla de Suport per a la Viabilitat, Modernització, Promoció i Comercialització del Sector Lacti de Menorca (PROVILAC), a la seu del Consell Insular de Menorca, a Maó. El Pla preveu vuit accions per a aquest 2024 que, segons el conseller Joan Simonet, «tenen com a principal objectiu elevar la renda ramadera del sector del boví de llet per millorar la viabilitat, rendibilitat i competitivitat del sector».

Aquest Pla incorpora, respecte d'anys anteriors, una nova ajuda per incentivar els esforços i compromisos de modernització del sector productiu, perquè qui «més esforç faci, més rebi». En aquest sentit, el conseller ha volgut recordar que «hem de continuar explorant mesures estructurals noves per posar en marxa actuacions que ens permetin una solució més estable i que garanteixin la supervivència del sector».

Així, aquesta nova ajuda, que es tramitarà amb una única sol·licitud, es divideix en tres trams. En el primer, tots els ramaders rebran 0,025 euros per litre declarat en lliuraments a primers compradors de llet crua o declarats com a venda directa; en el segon tram, l'ajut s'aplicarà sobre els litres de llet declarats com a venda directa o lliurats a una cooperativa o organització de productors agraris de la qual el productor sigui soci i tan sols pels litres lliurats, o a una indústria làctia amb la qual mantengui una relació contractual d'una durada superior a un any i amb un preu situat en la mitjana d'àmbit insular. L'ajuda equivaldrà a 0,020 euros per litre declarat i calculat sobre el nombre de vaques censades. «El que volem amb aquest ajut és premiar la iniciativa emprenedora dels ramaders i el seu compromís amb les organitzacions de productors, aconseguir la fidelització entre productors i transformadors, i evitar les alteracions de mercat», ha explicat el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.

El tercer i darrer tram comprèn un ajut extraordinari de 0,025 euros per litre declarat sempre que s'assumeixin dos compromisos. El primer és implantar el quadern digital en període voluntari (fins a l'1 de març) i, pel que fa al segon, es pot triar entre una de les dues opcions següents: o bé instal·lar un mòdul de gestió ramadera dels que hi ha disponibles en el mercat o bé presentar un pla empresarial que inclogui aspectes productius.

Una altra de les novetats d'aquesta tercera edició del Pla és la línia dirigida als operadors de la indústria làctia per cobrir els costs addicionals deguts en la transformació de llet. Aquesta línia preveu dos tipus d'ajudes: la compensació perquè un operador lacti iniciï una activitat econòmica nova i la compensació per l'esforç d'augmentar la producció sobre la base d'una activitat ja existent.

El nou PROVILAC també conté accions per millorar la transparència de la cadena de valor del sector lacti, com ara que el Servei de Producció Ramadera apliqui el Pla de Control dels Contractes Lactis i Declaracions Obligatòries al sistema unificat d'informació del sector lacti (INFOLAC) per a tots els operadors implicats. A més, també preveu diverses mesures per millorar la rendibilitat del sector: una ajuda dirigida als operadors de la indústria làctia per cobrir els costs addicionals en la transformació de la llet; la convocatòria durant el 2024 d'una línia d'INEA per impulsar la inversió, recapitalització i modernització del sector lacti, i la posada en marxa de projectes com el de desenvolupament de tres camps d'experimentació en alimentació animal sostenible a càrrec de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP).

Una altra de les accions que s'inclouen en aquesta tercera edició del PROVILAC és la destinada a augmentar el volum de producció i comercialització de formatge de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca, a través d'un esforç específic dirigit a la promoció, als nous canals i circuits de comercialització, i a l'obertura de nous mercats. L'aportació de la Conselleria per a enguany serà de 200.000 euros i el Consell hi sumarà la dotació de fins a 100.000 euros del conveni amb el Consell Regulador de la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca. A més, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural continuarà amb el suport econòmic a la Denominació d'Origen Protegida Mahón-Menorca a través de la línia de promoció de marques de qualitat diferenciada i la de suport a la promoció i comercialització de mercats interiors, que suposen una dotació de 140.000 euros.

En aquest sentit, el conseller Simonet ha recalcat que aquest nou PROVILAC comptarà amb una inversió de 3,3 milions d'euros, xifra que suposa fins a mig milió d'euros més en ajudes respecte a les dues edicions anteriors.

Per part seva, el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha volgut remarcar que «aquest nou acord ens permet continuar avançant per garantir un preu just per la llet produïda a Menorca. El Consell Insular i el Govern balear feim feina conjuntament amb el sector per trobar solucions que puguin ajudar a fer viable el sector lacti. Però no només això, també ens centram en la modernització, promoció i comercialització de la llet menorquina. Defensam el camp menorquí».

L'acord ha estat signat pel conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet; el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca; i els representants d'Unió de Pagesos de Menorca, de FAGME, d'AGRAME, de l'Associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, de l'Associació Frisona Balear, de la DOP Mahón-Menorca i de Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.

Cal recordar que el sector lleter de l'illa està format per cent tres explotacions lleteres, quaranta formatgeries artesanals, trenta-set maduradors i nou formatgeries industrials, que elaboraren 3.428 tones de formatge el 2022.


Data d'actualització: 16 febrer 2024


Comparteix