avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb l’Ajuntament de Sineu, recupera, després de quinze anys, el Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí

Agricultura, Pesca i Medi Natural, juntament amb l’Ajuntament de Sineu, recupera, després de quinze anys, el Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí

La XIX edició d’aquest esdeveniment es durà a terme gràcies al conveni de col·laboració entre l’IRFAP, el Consistori i l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina

Presentació del Concurs Morfològic 21 març 2024

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), ha signat avui el conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Sineu i l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina per celebrar el XIX Concurs Morfològic de la Raça Autòctona del Cavall Mallorquí. D’aquesta manera, i després de quinze anys, el Govern recupera aquest esdeveniment, que es durà a terme a Sineu el pròxim 5 de maig, data que coincideix amb la fira d’aquest municipi.

A l’acte de la signatura, que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Sineu, hi han assistit el conseller Joan Simonet; el batle de Sineu, Tomeu Mulet; la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, i el secretari de l’Associació de Criadors i Propietaris de Cavalls de Pura Raça Mallorquina, Toni Mas.

Simonet ha destacat que «el cavall mallorquí és una raça autòctona amenaçada que actualment compta amb un cens de 156 femelles i 184 mascles, criats i gestionats en 85 explotacions. Després de molts d’anys, recuperar el concurs morfològic de la raça li dona la visibilitat i el reconeixement que mereix i es contribueix així a conservar-la». En aquest sentit, el conseller ha manifestat que «és important que la societat conegui l’existència i les característiques d’aquesta raça, única al món, que forma part del nostre patrimoni genètic i cultural».

En la mateixa línia, la gerent de l’IRFAP ha assenyalat que «la celebració d’un concurs morfològic facilita informació als criadors per seleccionar millor els animals reproductors. A més, impulsa l’adquisició d’animals reproductors selectes i en promociona les qualitats».

En l’actualitat, quinze races de les Illes Balears estan categoritzades en el Catàleg oficial de races de bestiar d’Espanya, totes són autòctones i totes estan en situació d’amenaça. Aquesta condició suposa un gran repte de gestió, tant per a les administracions públiques com per al sector ramader mateix. Per això, és clau dur a terme accions conjuntes per conservar i millorar les races autòctones, especialment les que es troben amenaçades.

Amb tot, cal destacar que conservar i millorar la raça de cavall mallorquí suposa un avenç que aporta una base essencial de biodiversitat, resistència i adaptabilitat davant amenaces com el canvi climàtic, les malalties emergents, les condicions de producció i les demandes del mercat i de la societat. Al mateix temps, aquest avenç es constitueix com un instrument imprescindible per al desenvolupament sostenible del sector ramader.


Data d'actualització: 09 abril 2024


Comparteix