avisoCookies

Visualització del menú

Selector d'idioma

caes
|


Visualització del menú

Ruta de navegació

Torna

Publicador de continguts

L'IBE du a terme la jornada «Flexibilitat de la demanda» per explicar el nou sistema de producció d'electricitat que preveu estalviar en la factura elèctrica i oportunitats de negoci

L'IBE du a terme la jornada «Flexibilitat de la demanda» per explicar el nou sistema de producció d'electricitat que preveu estalviar en la factura elèctrica i oportunitats de negoci

Aquesta innovadora jornada s’ha organitzat com una eina per difondre un nou marc d’oportunitat i sensibilització de la ciutadania i del teixit empresarial

Noticias 2 6058812ca 14 febrer 2024

Aquesta innovadora jornada s’ha organitzat com una eina per difondre un nou marc d’oportunitat i sensibilització de la ciutadania i del teixit empresarial

L’Institut Balear de l’Energia (IBE), dependent de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia, ha organitzat la jornada «Flexibilitat de la demanda» en què operadors del mercat energètic i altres col·lectius interessats han debatut sobre les oportunitats que planteja aquest nou sistema de producció d’electricitat, procedent de fonts renovables, que permet controlar la producció i el consum i a més possibilita la participació activa dels consumidors, entre els quals hi ha tant el sector residencial com els empresarials de serveis o industrial.

Aquesta innovadora jornada s’ha organitzat com una eina per difondre un nou marc d’oportunitat i sensibilització de la ciutadania i del teixit empresarial. Ha estat inaugurada avui pel director general d’Economia, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu, i el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia, Mateu Ferrer, a la seu de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia.

El terme «flexibilitat» es refereix, en aquest context, al conjunt de tecnologies (emmagatzematge o digitalització, entre d’altres) que fan possible que els consumidors d’energia puguin ajustar o canviar el seu patró de consum en funció dels canvis en les fluctuacions de l’oferta energètica o del preu.

En aquesta activitat s’han tractat els següents temes: el concepte de flexibilitat i les seves oportunitats, el funcionament del mercat elèctric, així com els reptes reguladors relacionats amb la flexibilitat. A més, s’han mostrat casos pràctics de flexibilitat i eines per gestionar-la.

La primera part de la jornada ha comptat amb quatre ponències conduïdes per l’Associació impulsora de solucions innovadores de flexibilitat per a una transició energètica eficient (ENTRA), Redeia, Endesa i Sampol, que han explicat com la flexibilitat de la demanda pot suposar una eina d’estalvi econòmic per a grans consumidors d’energia i pot impulsar el desplegament d’energies renovables i diferents models de negoci per contribuir a reduir la petjada de carboni, per exemple, en el sector turístic.

La segona part, encetada per la Universitat de les Illes Balears (UIB), l’han protagonitzada els casos pràctics. Els assistents han conegut de primera mà alguns dels projectes que s’estan planificant a les Balears, com la integració de la flexibilitat tèrmica en sistemes de calefacció, les centrals elèctriques virtuals o aplicacions pràctiques per a la gestió intel·ligent de l’energia. En aquest darrer punt hi ha participat Bamboo Energy.

Els responsables d’Acciona Energía, han explicat el projecte «Vehicle to Grid (V2G) Islas Baleares», la primera xarxa de càrrega de vehicles elèctrics bidireccionals que funcionarà a Espanya i que permetrà recuperar l’electricitat emmagatzemada en les bateries dels vehicles per a autoconsum o per a injectar-la de nou en el sistema elèctric.

La jornada s’ha clausurat amb un torn de paraula obert on tots els assistents han pogut debatre les claus d’un nou model de consum.


Data d'actualització: 14 febrer 2024


Comparteix