Recuperació de varietats ancestrals de vinya

    

El sector vitivinícola de les Illes Balears està actualment apostant per la vinificació de varietats ancestrals, promogut per l’afany de recuperar sabors antics i diferenciats. Aquest fet és el motiu pel qual l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) se sent, encara més, en l'obligació i la necessitat de preservar i conservar aquests recursos fitogenètics.

La gran riquesa varietal que tenim a les nostres illes té uns límits encara no definits. Això suposa un tresor genètic en el que, després d’anys d’abandonament, encara es poden trobar elements interessants. Les varietats que s’han anat recuperant estan presents a la col·lecció de varietats de vinya de sa Granja (IRFAP).

Tot i així, recuperar una varietat ancestral i posar-la a disposició dels viticultors, no és un procés fàcil ni senzill, ni molt manco ràpid. L’IRFAP treballa des de fa anys en la recuperació d’aquestes varietats que formen part del nostre patrimoni fitogenètic i cultural.

El procés d’autorització de noves varietats té tres fases. La primera, d’estudis previs (identificació ampelogràfica, genètica i vincle històric, entre d’altres) i de preparació del material vegetal, que ha de complir amb la normativa. En aquest punt és on es troba el principal obstacle: aconseguir material vegetal lliure de virosi. S’ha de fer un control exhaustiu de totes les mostres varietals prospectades, i en cas de que es trobin totes infectades per virus, l’única via que queda és la del sanejament dins laboratori, mitjançant l’aplicació de termoteràpia i cultiu “in vitro”. Tot i així, el percentatge d’èxit és molt baix.

La segona fase, una vegada identificada la varietat i aconseguit el material vegetal multiplicat (10 plantes lliures de virus i empeltades damunt R-110), és sol·licitar a l’Oficina Espanyola de Varietats Vegetals (OEVV) la seva inclusió al Registre de Varietats Comercials (RVC). Una vegada acceptada la sol·licitud, la varietat s’incorpora a la seva col·lecció de referència i s’inicien els assajos d’autorització. Aquesta fase dura, com a mínim, 5 anys, fins que es registra al RVC.

Finalment, la darrera fase consisteix en l’autorització de la varietat a la Comunitat Autònoma, mitjançant un estudi d’adaptació de la varietat, que també es du a terme a l’IRFAP, i que inclou 5 anys de vinificacions experimentals. Finalitzat l’estudi, es sol·licita l’autorització de la varietat per a les Illes Balears, i una vegada publicat al butlletí oficial de la Comunitat Autònoma, a la fi, ja es pot plantar.

Tot i així, dins tot aquest procés no s’inclouen els estudis i justificacions que hauran de fer les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) o Denominacions d’Origen Protegides (DOP) per a la incorporació de la varietat autoritzada als seus reglaments tècnics interns.

L’IRFAP ha seguit tot aquest procés des de 2012, amb la incorporació de les varietats giró ros i gorgollassa. Posteriorment, al 2016 es va autoritzar escursac, i al 2020 les varietats esperó de gall, mancès de tibús i callet negrella. La darrera incorporació a la llista de varietats locals autoritzades ha estat giró negre, l’any 2022.

Aquí trobareu els informes que l'IRFAP ha elaborat per a l'autorització d'aquestes varietats: 

Les varietats autoritzades a les Illes Balears

Varietats_Autoctones_Vinya.png