Retornen a les famílies els 14 cossos identificats en exhumar la fossa de Porreres
El cementiri de Porreres ha acollit l'acte de recepció, per part dels familiars, de les restes mortals de les 14 víctimes exhumades i identificades a la fossa comuna de Porreres. El Govern ha honorat la memòria de les víctimes, hi ha possibilitat que les famílies puguin recuperar-ne les restes mortals.
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha destacat que l'acte d'avui fa "justícia" amb les víctimes i ha reconegut tots els professionals i voluntaris que han fet feina per aconseguir l'exhumació de fosses a les Illes Balears. La consellera Fanny Tur ha volgut destacar que “arribam 40 anys de democràcia tard. Catorze ciutadans de Mallorca tornen a casa després d’un llarg i trist viatge que va començar fa 80 anys amb fosca nit i arriben a casa amb la llum del dia i entre el reconeixement i agraïment de la comunitat."
L’acte ha començat amb la intervenció del director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, que ha explicat als assistents el procés d’exhumació i d’identificació dels cossos a través de les proves d’ADN realitzades. Cal recordar que en aquesta fossa es van exhumar 49 cossos dels 55 que s'hi varen trobar.
També han intervingut la batlessa de Porreres, Francesca Mora, i Maite Blázquez, neta de Joan Losa Campaner, una de les víctimes identificades a la fossa, com a portaveu dels familiars.
Finalment, la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, juntament amb una àmplia representació de la societat civil i professional (arqueòlegs, antropòlegs, historiadors, metges forenses, etc.) han fet entrega dels cossos identificats, els quals, amb la col·laboració dels respectius ajuntaments, han estat duits després als cementeris dels respectius pobles. En alguns d'ells, s'hi han organitzat actes d’homenatge.
Els cossos identificats corresponen a persones de diferents municipis de l’illa de Mallorca:
-Joan Canyelles Capllonch (Esporles)
-Jaume Capó Amengual (Búger)
-Rafel Cifre Torres (Palma)
-Llorenç Coll Sastre (Selva)
-Gabriel Ferriol Gelabert (Felanitx)
-Guillem Frau Moragues (Palma)
-Mariano Galiana Galiana (Alcúdia)
-Joan Losa Campomar (Pollença)
-Gaspar Macià Ventaloni (Campanet)
-Baltasar Moyà Bauzà (Capdepera)
-Ignasi Picornell Femenies (Palma)
-Miquel Ques Torrens (Sencelles)
-Tomàs Seguí Seguí (Esporles)
-Pedro Vallespir Amengual (Costitx)
Entre tots els cossos identificats no hi ha cap dona. S'hi ha identificat qui fou batle d'Esporles, Tomàs Seguí, i qui ho fou de Costitx, Pere Vallespir. A més, hi ha el germà de la política i sindicalista Aurora Picornell, Ignasi Picornell.
La fossa de Porreres és la primera que s'ha exhumat després de l'aprovació per part del Parlament de les Illes Balears l'any 2016, de la Llei de Fosses. La Sociedad Aranzadi va ser l'encarregada de dur a terme els treballs, que ha descrit en l’Informe de exhumación y análisis de los restos recuperados en la exhumación llevada a cabo en el cementerio de Porreres (2016), que detalla de quina manera varen ser assassinades aquestes persones. L’informe determina violència i ús d’arma de foc en cada una de les víctimes. Els crims es varen efectuar a Mallorca entre els mesos d’agost de 1936 i març de 1937.
Altres representants assistents a l'acte han estat la vicepresidenta del Govern, Bel Busquets; el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell; la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i representants dels ajuntaments afectats, entre d'altres. A més, s'ha comptat amb la presència d'una setantena de familiars, membres dela Comissió de Persones Desaparegudes i Fosses i 28 membres de la societat civil i professional de diferents especialitats. Ells han estat els encarregats d'entregar els ossos d'aquestes 14 persones assassinades fa 81 anys.