El Govern lliura les restes de Julià Fullana Mas, assassinat pel franquisme, a la seva família

_2019_6_28_2367110.jpg

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports del Govern en funcions va lliurar, el passat 28 de juny de 2019, en el cementiri de Llucmajor, les restes de Julià Fullana Mas, assassinat pel franquisme, a la seva família. És el primer i únic cos identificat en l'exhumació del Pou de s'Àguila, a Llucmajor, el passat mes de febrer.

L'acte de lliurament de les restes als familiars  va comptar amb les intervencions per part de la família, Magdalena Garau i Xavier Liras, de la presidenta de Memòria de Mallorca, Maria Antònia Oliver, del batle de Llucmajor, Eric Jareño, i les paraules de cloenda de la consellera de Cultura, Participació i Esports en funcions, Fanny Tur, acompanyada del director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana.

Durant l'acte d'homenatge, un quintet de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears va interpretar peces com 'El cant dels ocells', que va sonar mentre es feia l'entrega del cos als familiars, i 'l'Himne de Riego'; a més de 'L'estaca' o la 'Marsellesa', aquesta última va sonar durant l'ofrena floral de clavells a la tomba, on les restes van ser dipositades.

D'aquesta exhumació i la resta de les incloses en el Pla d'Actuació 2018, se'n va encarregar l'equip tècnic de Societat Aranzadi, així com de la posterior identificació dels cossos trobats que ha facilitat recuperar la identitat de Julià Fullana.

Julià Fullana Mas, l'agost de 1936, va ser detingut, torturat i llançat viu, segons els testimonis orals, al Pou de s'Àguila per falangistes. Julià Fullana era fill de Joan Fullana, un dels fundadors del Partit Socialista de Llucmajor i tenia entre 26 i 30 anys quan l'assassinaren. Treballava a la pedrera de Son Fullana.