INTERVENCIÓ A LA FOSSA DEL CEMENTIRI MUNICIPAL DE PORRERES

El Govern de les Illes Balears va iniciar el novembre de 2016 els treballs d’exhumació de la fossa comuna de Porreres, situada a l'interior del cementiri municipal. L’equip tècnic va ser dirigit per l'especialista en exhumacions, el metge, antropòleg i professor en medicina legal i forense, Francisco Etxeberria, que lidera l'equip de Sociedad Aranzadi. Es tracta d’una entitat pionera en la investigació arqueològica i en la conservació, protecció i difusió del patrimoni històric i arqueològic que, va comptar amb una quinzena de voluntaris de les Illes Balears i de fora.

L'inici de l'exhumació fou una fita i un reclam històric de la societat civil i les associacions memorialístiques, després de mesos de reunions de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses. El projecte d'exhumació es basà en un informe de la fossa comuna de Porreres, així com un informe arqueològic i forense del projecte d'exhumació, total o parcial, que estan inclosos dins el Mapa de Fosses de les Illes Balears.

Una vegada realitzada l’obertura de la fossa, es varen exhumar les restes, es va dur a terme l'anàlisi dels cossos trobats i, finalment, la inhumació i retorn de les restes identificades a les famílies.